Ajankohtaista

Virtapiirien kevätkauden päättäjäiset 28.5. Enontekiöllä


SámiSosterin Toimintatuvan avajaiset Inarissa 3.5.

SámiSoster on kevään aikana siirtänyt toimintojaan Inarin vanhaan pappilaan. Doaibmaviessun eli Toimintatuvan virallisia avajaisia juhlitaan perjantaina 3.5. kello 10–16.

Toimintatuvasta halutaan tehdä kaikille ja kaikenikäisille inarilaisille helposti lähestyttävä ”kyläolohuone”, jossa voi tulla piipahtamaan, kahvistelemaan ja samalla tutustumaan SámiSosterin toimintaan. Toimintatuvalle ovat tervetulleita kaikki niin läheltä kuin kauempaakin. Toimintatupa on avoinna 6.5. alkaen päivittäin maanantaista torstaihin, kello 10–15.

Toimintatuvan avajaisia vietetään perjantaina 3.5. kello 10 alkaen. Tarjolla on munkkikahvit, lisäksi kuullaan uudesta Toimintatuvasta sekä SámiSosterin Inarin työntekijät esittäytyvät. Lämmin ruoka tarjotaan kello 11.30 alkaen, jonka jälkeen luvassa on myös avajaisohjelmaa.

SámiSosterin Birgen Ruovttus – Pärjään kotona -hankkeen kokoontumispaikka on myös siirtynyt Toimintatuvalle. Tiistaisin ja keskiviikkoisin Toimintatuvalla on jo useamman vuoden säännöllisesti toiminut ikäihmisten kerho, jossa ruokaillaan, seurustellaan ja toimitaan kullekin kerralle suunnitellun ohjelman mukaisesti. Toimintatuvan ohjaajana toimii Rauna Triumf.

Mettäterapija-hankkeen päihdetyöntekijän Tero Hakovirran työhuone löytyy Toimintatuvalta. Teron tavoittaa myös puhelimitse, jos sattuukin, ettei häntä työhuoneellaan näy. Pääasiassa maanantaisin Tero on tavoitettavissa Toimintatuvan työhuoneeltaan.

SámiSosterin Toimintatupa Inarin kirkonkylällä on avoinna 6.5.–20.6. maanantaista torstaihin 10–15. Toimintatupa on kesätauolla 24.6.–4.8.2019, jonka jälkeen aukioloajat jatkuvat samanlaisina.

Lisätietoja:

Ristenrauna Magga, toiminnanjohtaja, ristenrauna.magga(a)samisoster.fi, puh. 0400 314154

Tero Hakovirta, päihdetyöntekijä, Mettäterapija, tero.hakovirta(a)samisoster.fi puh 040 156 33 57

Rauna Triumf, toiminnanohjaaja, Birgen ruovttus, rauna.triumf(a)samisoster.fi puh 040 176 4130


SámiSoster ry:n vuosikokous 17.4. Inarissa

SámiSoster ry:n vuosikokous pidetään Inarissa, SámiSosterin Doaibma-tuvalla (vanha pappila) keskiviikkona 17.4.2019 alkaen klo 17.

Esillä sääntömääräiset asiat.

Ennen kokousta, klo 16.30 tarjotaan lämmin ruoka.

Tervetuloa!

Hallitus


SámiSosterin Toimintatupa ja Mettäterapija-toiminta siirtyvät Inarin kirkonkylän pappilaan

Toimintatupa kokoontuu 9.4.2019 alkaen Inarin pappilassa. Toimintatupa on avoinna kuten ennenkin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 10–14.

Mettäterapija-työntekijä Tero Hakovirta on myös tavattavissa Inarin pappilassa.

Uuden tilan viralliset avajaiset pidetään 3.5.2019. Kerromme avajaisista lisää myöhemmin.

 


Mettäterapija kohtaamispaikan avajaiset Utsjoella 27.3.2019


Virkistysleiri saamelaisalueen omaishoitajille Enontekiöllä 24.-26.4.2019

SámiSoster ry järjestää virkistysleirin saamelaisalueen omaishoitajille Enontekiöllä, Hotelli Vuontispirtillä, 24.-26.4.2019.

 Leirin tavoitteena on tukea omaishoitajien jaksamista mm. edistämällä omaishoitajien keskinäisen vertaistuen kehittymistä, tarjoamalla koulutusta ja ryhmäkeskusteluja.

Sen lisäksi tarjoamme virkistystä sekä asumisen ja ruokailut.

Leirin kielet ovat pohjoissaame ja suomi.

Osallistujilta peritään 20 € omavastuu.

Päivien ohjelmaan kuuluu yhdessäoloa, ulkoilua, rentoutumista, luentoja, keskusteluja ja virkistäytymistä. Kurssin vetäjinä toimivat saamelaisdiakonissa Anja Karhula Inarin seurakunnasta ja Leena Palojärvi SámiSoster ry:stä

Lisätietoja ja Ilmoittautumiset 5.4.2019 mennessä Leena Palojärvelle,

puh. 040 742 8525 tai leena.palojarvi@samisoster.fi

Ilmoittakaa myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.

Kuljetuksen leirille jokainen osallistuja järjestää itse. 


Luovatuvan tiistain teemakahvila 12.3.2019: Muistisairaudet – pitääkö olla huolissaan?


Saamelaisten kansallispäivän juhlaruokailu Inarissa 6.2.2019


Saamelaisten kansallispäivän juhlat Hetassa 6.2.2019


Luovatuvan Duodjedisdat – tee käsin ja voi hyvin teemakahvilat keväällä 2019


Luovatuvan tiistain teemakahvila 29.1.: Muistisairauden oireet – pitääkö olla huolissaan?


Luovatuvan tiistain teemakahvila 15.1.2019: Duodjedisdat – Tee käsin ja voi hyvin


SámiSoster ry sai lahjoituksen Helsingin yliopistolta

Helsingin yliopisto lahjoittaa joulukortteihin varatun määrärahan vuosittain vaihtuvaan eri kohteeseen. Tänä vuonna 3000 euron lahjoituksen sai SámiSoster ry.

SámiSoster ry kiittää lahjoituksesta.

 


 

Yhteinen joulu – jouluaaton tapahtuma Inarissa

 


Kauneimmat joululaulut Mokta-tuvalla Vuotsossa tiistaina 4.12.2018 klo 12.00

 


Kauneimmat joululaulut saameksi Luovatuvalla 27.11.2018


Luovatuvan viralliset avajaiset 22.11.2018


Perheloma saamelaisille lapsiperheille Rokualla 3.-8.3.2019

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry ja SámiSoster ry järjestävät perheloman Rokua Health & Spassa, Rokualla 3.-8.3.2019. Perheloma on tarkoitettu perheille, joissa molemmat tai toinen vanhemmista ovat saamelaisia.

Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus perhekoon mukaisissa huoneissa, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö, yleinen vapaa-ajan ohjelma ja ryhmän ohjelma. Lomalla on yksi saamenkielinen ohjaaja, mutta muuten ohjelma ja ohjaus ovat suomenkielisiä. Loman tarkempi ohjelma valmistuu myöhemmin.

Loman omavastuuosuus on 20 euroa/vrk/aikuinen. 0-16 vuotiaat lapset ilmaiseksi.

Perhelomaa haetaan erillisellä lomatukihakemuksella. Hakemus on täytettävä huolellisesti ja lomatarpeen perusteluun on syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä tämä usein ratkaisee lomatuen myöntämisen. Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry tekee lomatukipäätökset ja ilmoittaa niistä asiakkaalle noin kaksi kuukautta ennen loman alkamista.

Hakuaika päättyy 3.12.2018. Hakemukset täytetään mieluiten sähköisesti

Loman hakuohjeet sekä sähköiset ja tulostettavat lomahakemukset löytyvät Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n nettisivuilta  https://lotu.lomajarjestot.fi/t/MTLH/calendar/list.

Hakemuksen täyttöohjeineen voi myös pyytää SámiSoster ry:n toimistosta Inarista, Hetasta, Vuotsosta tai Utsjoelta.

Palauttaa voi myös osoitteeseen:

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry, Ruoholahdenkatu 8, 4. krs, 00180 Helsinki

Lisätietoja lomasta:

Anne Näkkäläjärvi, anne.nakkalajarvi@samisoster.fi, +358403504007

Inger-Anne Äärelä; inger-anne.aarela@samisoster.fi +358 40 760 9338.

 


SámiSoster järjestää keskustelutilaisuuden Oulun alueen saamelaisille

SámiSoster järjestää lauantaina 10.11.2018 Oulussa keskustelutilaisuuden alueen saamelaisille. Tarkoituksena on kuulla toiveita ja odotuksia sekä esitellä SámiSosterin toimintaa.

SámiSoster haluaa vahvistaa toimintaansa saamelaisalueen ulkopuolella pyrkimyksenä vastata aiempaa paremmin saamelaisalueen ulkopuolella asuvien saamelaisten kielellisiin ja kulttuurisiin sekä sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyviin tarpeisiin. Keskustelutilaisuus on osa kartoitustyötä, jonka perusteella saamelaisalueen ulkopuolella tehtävälle toiminnalle luodaan toimintasuunnitelma.

Keskustelutilaisuus järjestetään Pyhän Tuomaan kirkossa, Puolivälinkankaalla (Mielikintie 3) lauantaina 10.11. klo 12 alkaen. Tilaisuudessa tarjotaan poronlihakeittoa ja kumpuksia.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Juha Guttorm, juha.guttorm(a)samisoster.fi


SámiSoster järjestää ikäihmisten toimintaa Karigasniemellä ja Utsjoen kirkonkylällä

SámiSoster ry järjestää ikäihmisille matalan kynnyksen kerhotoimintaa sekä Karigasniemellä että Utsjoen kirkonkylällä. Toiminta on avointa kaikille ikäihmisille.

Karigasniemen ryhmä kokoontuu joka viikko torstaisin kello 12–15. Kokoontumispaikkana on Karigasniemen kylätalo Sáivu. Kerhotoimintaa vetää Marketta Vuolab.

Utsjoen kirkonkylällä Deaivvadeapmi-ryhmä kokoontuu Aspa-koti Goahtin olohuoneessa joka viikko torstaisin kello 13–15. Kirkonkylällä kerhotoimintaa vetää Maarit K. Länsman.

Ikäihmisten kerhotoiminta on osa SámiSosterin Muittohallat-hanketta.

Lisätietoja ryhmien vetäjiltä:

Marketta Vuolab (Karigasniemen ryhmä), puh. 040 139 1616

Maarit K. Länsman (Utsjoen kirkonkylän ryhmä), puh. 0400 670 633


Mielen terveys ja hyvinvointi -yleisötilaisuus Hetassa 16.10.

SámiSosterin Muittohallat ja Goaikkanas-hankkeet järjestävät tiistaina 16.10. teemakahvilan klo 15-17. Tilaisuuden aiheena on Mielen terveys ja hyvinvointi, ja se järjestetään Luovatuvalla, SámiSosterin uusissa toimitiloissa, Enontekiön virastotalon siivessä (Ounastie 165).

Tilaisuudessa luennoitsijana on yleislääketieteen erikoislääkäri Ulla-Kaija Lammi. Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä muistisaitauksiin liittyen, esimerkiksi muistisairauksien ennaltaehkäisyyn, diagnostiikkaan ja hoitopolkuihin.

Luennon yleinen osuus on seurattavissa suorana SámiSosterin YouTube-kanavalla, osoitteessa: https://www.youtube.com/channel/UCUBGynJCZnICzmQcIfGNguw

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, ja se on kaikille avoin ja maksuton.

Lisätietoja: Sointu Jokiniemi, Muittohallat-hanke, sointu.jokiniemi(a)samisoster.fi, Piia Juuso, Goaikkanas-hanke, piia.juuso(a)samisoster.fi


SámiSoster hakee kahta kokopäiväistä työntekijää

SámiSoster ry toteuttaa Enontekiöllä ja Inarissa Birgen Ruovttus – pärjään kotona hanketta, jonka yksi toimintamuoto on matalan kynnyksen kohtaamispaikka Luovatupa Hetassa ja Toimintatupa Inarissa.

Haemme työntekijää kumpaankin toimintapaikkaan

Työ on kokoaikatyötä ja alkaa syyskuun 2018 alussa. Työtehtävän menestyksellistä hoitamista edesauttaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutus tai muu vastaava koulutus sekä alan työkokemus. Edellytämme saamelaiskulttuurin tuntemusta ja saamen kielen taitoa. Arvostamme hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä asiakaslähtöistä työskentelytapaa ja kykyä työskennellä itsenäisesti ja oma-aloitteisesti.

Kumpikin työ alkaa syyskuun alussa 2018 ja työsuhteessa noudatetaan 4 kk:n koeaikaa. Palkkaus määräytyy sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen mukaan. Lisätietoja antaa vt. toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga, 0400-314 154, ristenrauna.magga@samisoster.fi

Lähetä hakemus ansioluetteloineen 23.8.2018 klo 16.00 mennessä sähköpostilla: ristenrauna.magga@samisoster.fi ja kirjallisesti osoitteeseen: SámiSoster ry, PL 71, 99870 Inari.
Inarissa 6.8.2018


SámiSoster julkaisee viisi pohjoissaamenkielista vauvakirjaa

SámiSoster julkaisee digitaalisessa muodossa viisi pohjoissaamenkielistä kirjaa, jotka on tarkoitettu luettavaksi yhdessä vauvojen ja pienten lasten kanssa. Jokainen kirja sisältää teeman: tietoa jostakin varhaisen kehityksen erityisalueesta. Kirjat ovat ladattavissa Čoahkis-materiaalipankissa.

Sallanfearán (suom. Syliseikkailu), Hoahkanleaika (Loruleikki), Huradanboddu (Hyrinähetki), Hiluid Háluid (Rymyretki) ja Dánsut lea suohtas (Taikatanssi) sisältävät värikkäitä kuvia, jotka tukevat aikuisen ja lapsen vuorovaikutusta. Kirjat on tehty avuksi vauvaperheen hyvinvoinnin parantamiseen. Tekijöinä on moniammatillinen osaajaryhmä, niissä on yhdistetty tiede ja taide sekä hyödynnetty tutkimusta. Esimerkiksi kuvien muodot, värit ja rytmit perustuvat vauvojen näön tutkimukseen erikoistuneen lääketieteen tohtori Lea Hyvärisen osaamiseen.

Kuvituksen on toteuttanut kuvataiteilija, AD Osmo Penna. Kirjojen suunnittelusta ja ideoinnista vastaa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore ja kirjojen saamenkielisistä käännöksistä sekä saamenkielisten runojen ja lorujen kokoamisesta on vastannut Inger-Mari Aikio. SámiSosterin Čoahkis-Koossa -hanke on koordinoinut saamenkielisten versioiden julkaisua, ja kaikki viisi kirjaa ovat ladattavissa ja käytettävissä saamenkielisessä materiaalipankissa osoitteessa www.coahkis.com.

-Kaikki viisi kirjaa ovat materiaalipankista vapaasti ladattavissa ja tulostettavissa, hanketyöntekijä Ida Pirttijärvi kertoo. – Materiaalipankin tiedostosta voi tulostaa koko kirjan tai vaikka vain yhden sivun.

Kirjat ovat apuna perheille, ja myös varhaiskasvatuksessa. Yhtä kirjoista on aiemmin voinut saada äitiyspakkauksen mukana, jos äidin äidinkieleksi on merkitty väestörekisteriin saame. Nyt saamenkieliset versiot ovat kaikkien saatavilla. Kirjoissa on pyritty huomioimaan myös saamelainen kulttuuri.

-Erityisesti Hoahkanleika-lorukirjassa saamenkielisestä työstä vastannut Inger-Mari Aikio ei tyytynyt pelkkään kääntämiseen, vaan hän on kerännyt kirjaan perinteisiä pohjoissaamenkielisiä loruja, Pirttijärvi kertoo. – Lisäksi kuvitusta muokattiin saamenkieleen paremmin sopivaksi. Toivottavasti tulevaisuudessa kirjat saataisiin myös inarin- ja koltansaameksi.

Kirjat löytyvät osoitteesta: http://coahkis.com/?page_id=75


SÁMISOSTER RY TEHOSTAA TOIMINTAANSA SAAMELAISTEN KOTISEUTUALUEEN ULKOPUOLELLA

Saamelaisten valtakunnallinen sosiaali-, terveys- ja kulttuurialan järjestö SámiSoster ry vahvistaa toimintaansa saamelaisalueen ulkopuolella pyrkimyksenään vastata aiempaa paremmin saamelaisalueen ulkopuolella asuvien saamelaisten kielellisiin ja kulttuurisiin sekä sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyviin tarpeisiin. Yhdistys on saanut tätä toimintaa varten lisäavustusta sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA).

Toiminnan toteuttamista varten yhdistys on perustanut kokoaikaisen erityisasiantuntijan tehtävän, jota hoitamaan se on ottanut hallintotieteiden maisteri Juha Guttormin 1.2.2018 alkaen. Erityisasiantuntijan tehtävänä on toiminnan alkuvaiheessa kartoittaa kohderyhmän tarpeita ja laatia tarveanalyysin perustalta toimintasuunnitelma. Tarvekartoituksessa tullaan hyödyntämään asiaan liittyviä olemassa olevia selvityksiä ja tutkimuksia. Toiminnan jatko- ja vakiintumisvaiheessa erityisasiantuntija toimii koordinoivana työntekijänä tehtävänään edistää suunnitelman toteutumista, yhteen sovittaa sen mukaisia toimenpiteitä, hoitaa toimintaan liittyvää viestintää, tiedontuotantoa ja sidosryhmätoimintaa sekä rakentaa toimija- ja tukiverkostoja. Lisäksi hän seuraa toiminnan toteutumista ja kehittymistä sekä raportoi siitä. Varsinaisen toiminnan pilotointi on tarkoitus aloittaa Oulun seudulta.

Yhdistyksen harjoittama toiminta saamelaisalueen ulkopuolella tulee painottumaan etupäässä saamelaisten kulttuurisen identiteetin, yhteenkuuluvuuden tunteen, osallisuuden ja yhteisöllisyyden tukemiseen. Lisäksi pyritään tukemaan saamelaisten mahdollisuuksia osallistua aiempaa paremmin oman yhteiskuntansa ja itsehallintonsa hoitamiseen ja kehittämiseen. Toimintaa tarkennetaan tarvekartoituksen perusteella. Näillä keinoin edistetään saamelaisten keskinäistä yhdenvertaisuutta sekä tuetaan yhteisön eheyttä ja elinvoimaisuutta ja sitä kautta myös sen hyvinvointia ja terveyttä. Toiminnan menestykselliseksi hoitamiseksi yhdistys toivoo saavansa yhteistyökumppaneikseen ainakin saamelaisalueen ulkopuolella toimivia saamelaisjärjestöjä ja muita järjestöjä sekä seurakuntia, kuntia ja muita julkisyhteisöjä.

Lisätietoja asiasta antavat yhdistyksen vs. toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga, puh. 0400-314 154 ja erityisasiantuntija Juha Guttorm, puh. 040-7400 342.


SámiSoster ry hakee työntekijöitä

SámiSoster ry hakee Vuotsoon ja Inariin Birgen ruovttus toimintaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkaan ja Utsjoelle Muittohallat toimintaan

toiminnanohjaajia (yhden kuhunkin kylään)

Birgen ruovttus toiminnan tavoitteena on osallistumismahdollisuuksia lisäämällä vahvistaa ikäihmisten yhteisöllisyyttä, sosiaalista hyvinvointia ja arjen sujuvuutta. Työaika Inarin toimintatuvan sekä Vuotson toimintatuvan ohjaajilla on molemmilla 80 % kokoaikatyöstä. Työ alkaa Inarissa mahdollisimman pian ja Vuotsossa maaliskuun alusta.

Muittohallat toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää saamelaisten ikäihmisten, erityisesti muistiongelmaisten, kokonaisvaltaista toimintakykyä ja vireyttä. Utsjoen toiminnanohjaajan työaika on 100 % ja työ alkaa mahdollisimman pian.

Kaikissa em. työtehtävissä työn menestyksellistä hoitamista edesauttaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutus tai muu vastaava koulutus sekä alan työkokemus.   Edellytämme saamelaiskulttuurin tuntemusta ja saamen kielen taitoa. Arvostamme hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä asiakaslähtöistä työskentelytapaa ja kykyä työskennellä itsenäisesti ja oma-aloitteisesti. Työsuhteissa noudatetaan 4 kk:n koeaikaa. Palkkaus määräytyy sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen mukaan. Lisätietoja antaa vt. toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga,  0400-314 154, ristenrauna.magga(at)samisoster.fi

Lähetä hakemus koulutus- ja työtodistuksineen 26.1.2018 klo 16.00 mennessä osoitteeseen: SámiSoster ry, PL 71, 99870 Inari tai sähköpostilla ristenrauna.magga(at)samisoster.fi

Inarissa 15.1.2018             


Saamenkielinen hyvinvointi- ja terveysneuvonnan materiaalipankki julkaistu

Saamenkielinen hyvinvointi- ja terveysneuvonnan materiaalit yhteen kokoava nettisivusto, Čoahkis-materiaalipankki on julkaistu osoitteessa www.coahkis.com. SámiSoster ry:n ja Saamelaiskäräjien hankkeessa kartoitettu saamenkielinen materiaali on nyt helposti kaikkien löydettävissä ja saatavilla.

SámiSoster ry:n yhteistyössä Saamelaiskäräjien kanssa toteuttama hanke on vuoden aikana kartoittanut ja koonnut yhteen saamenkielistä materiaalia sosiaali- ja terveysalalta. Materiaalia kartoitettiin kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamenkielellä.

– Olemme olleet yhteyksissä eri organisaatioihin, niin viranomaisiin kuin myös sosiaali- ja terveysalan järjestöihin, Čoahkis – Koossa -hankkeen työntekijä Ida Pirttijärvi kertoo. – Yhteydenotoilla selvitimme jo olemassa olevia materiaaleja, ja saipa yhteydenotto myös vauhtia uusien materiaalien tuottamiseenkin.

Nyt materiaalit on koottu nettisivustolle, josta ne ovat kaikkien helposti löydettävissä. Nettipohjaisessa materiaalipankissa on yhteensä noin 40 esitettä tai muuta neuvontamateriaalia. Materiaaleista suurin osa on pohjoissaameksi, koltansaameksi ja inarinsaameksi materiaaleja on vain muutamia.

– Alkuvaiheessa meillä oli tiedossa enemmän materiaaleja, mutta kun tarkastimme niitä, osa todettiin tiedoiltaan vanhentuneeksi, eikä niitä sisällytetty materiaalipankkiin, Ida Pirttijärvi kertoo. – Osasta näistä vanhemmista materiaaleista neuvotellaan nyt uutta päivitettyä versiota.

Materiaalipankki tulee päivittymään ja täydentymään, kun uutta materiaalia tuotetaan. Esimerkiksi myöhemmin materiaalipankkiin tullaan lisäämään oma osio sosiaali- ja terveysalan työntekijöille tarkoitetuille materiaaleille.

– Tästähän se työ vasta alkaa, Pirttijärvi sanoo. – Nyt olemme luoneet perustan, jonka päälle on helppoa rakentaa. Meillä on helppo osoittaa materiaalipankin perusteella, kuinka vähän saamenkielistä materiaalia loppujen lopuksi on. Lisäksi on tiedossa materiaaleja, jotka ovat nyt tuotannossa, ja tulevat ilmestyttyään osaksi materiaalipankkia.

Čoahkis – Koossa -hankkeen tuottama materiaalipankki toimii osoitteessa www.coahkis.com ja se on kaikille avoin ja vapaasti käytettävissä. Materiaalipankkiin lisättäviä materiaaleja saa edelleen ehdottaa hanketyöntekijälle.

Lisätietoja: Ida Pirttijärvi, Čoahkis – Koossa -hanketyöntekijä, ida.pirttijarvi(a)samisoster.fi, puh. 040 1765012

 


 

SámiSoster ry aloittaa ikäihmisille suunnatun toiminnan Vuotsossa

SámiSoster voi aloittaa kauan suunnitellun Vuotson Toimintatuvan. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on 1.12.2017 ehdottanut, että SámiSosterille myönnetään rahoitus Vuotson toimintaa varten. Lopullisen rahoituspäätöksen tekee sosiaali- ja terveysministeriö.

Vuotson toiminta seuraa Inarin Toimintatuvan mallia. Inarissa ikäihmisille suunnattu toimintatupa on auki kerran viikossa. Tarjolla on aina ruokaa ja yhteistä tekemistä kaikille.

SámiSoster ry:n toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga on tyytyväinen kun Vuotson toiminta käynnistyy viimeinkin.

-Olemme monta vuotta työskennelleet tämän eteen. Nyt haimme kolmannen kerran rahoitusta Vuotson toimintaa varten, kertoo Magga. SámiSoster järjestö aloittaa Vuotson toimintatuvan suunnittelun heti ja tiedotamme tarkemmin asiasta myöhemmin, lupaa Magga.

Vuotson toiminnan toteuttavat yhdessä SámiSosterin kanssa Sodankylän kunta ja Kemijoki oy.

 


Perheloma saamelaisille lapsiperheille

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry ja SámiSoster ry järjestävät perheloman Hiihtokeskus Ukkohallassa Hyrynsalmella 4.-9.3.2018. Perheloma on tarkoitettu perheille, joissa molemmat tai toinen vanhemmista ovat saamelaisia.

Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus perhekoon mukaisissa huoneissa, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö, yleinen vapaa-ajan ohjelma ja ryhmän ohjelma. Lomalla on yksi saamenkielinen ohjaaja, mutta muuten ohjelma ja ohjaus ovat suomenkielisiä. Loman tarkempi ohjelma valmistuu myöhemmin.

Loman omavastuuosuus on 20 euroa/vrk/aikuinen. 0-16 vuotiaat lapset ilmaiseksi.

Perhelomaa haetaan erillisellä lomatukihakemuksella. Hakemus on täytettävä huolellisesti ja lomatarpeen perusteluun on syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä tämä usein ratkaisee lomatuen myöntämisen. Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry tekee lomatukipäätökset ja ilmoittaa niistä asiakkaalle noin kaksi kuukautta ennen loman alkamista.

Loman hakuohjeet sekä sähköiset ja tulostettavat lomahakemukset löytyvät Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n nettisivuilta Hakemuksen täyttöohjeineen voi myös pyytää SámiSoster ry:n toimistosta Inarista tai Hetasta.

Lisätietoja lomasta antaa Anne Näkkäläjärvi, anne.nakkalajarvi(at)samisoster.fi, +358 40 350 4007 ja Inger-Anne Äärelä; inger-anne.aarela(at)samisoster.fi +358 40 760 9338.

Hakuaika päättyy 4.12.2017.

Hakemukset palautetaan osoitteeseen:

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry                                                 

Mannerheimintie 31 B 20

00250 HELSINKI


SámiSoster ry hakee Muittohallat hankkeen toiminnanohjaajaa Utsjoelle

SámiSoster ry hakee Utsjoella toimivaan Muittohallat – saamelaisen muistisairaan ja lähiyhteisön arjen tuki -hankkeeseen

TOIMINNANOHJAAJAA

Työntekijän tehtävänä on toteuttaa hankkeen toimintaa mm. kotikäyntityöllä, ikäihmisten ryhmätoiminnoilla sekä muistityöpajoilla.

Etsimme ensisijaisesti henkilöä, jolla on sosiaali- tai terveydenalan koulutus ja äidinkielen tasoinen pohjoissaamenkielen taito. Myös muu soveltuva koulutus voi tulla kysymykseen. Arvostamme kokemusta vanhustyöstä, asiakaslähtöistä ja yhteistyökykyistä toimintatapaa, vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja innovatiivisuutta. Työsuhteessa noudatetaan 4 kk:n koeaikaa. Työ alkaa mahdollisimman pian. Palkkaus määräytyy sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen mukaan.

Lisätietoja antaa vt. toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga, 0400-314 154, ristenrauna.magga(at)samisoster.fi

Lähetä hakemus ansioluetteloineen 27.11.2017 mennessä osoitteeseen: SámiSoster ry, PL 71, 99870 Inari. Kuoreen merkintä ”Muittohallat”.

Inarissa 9.11.2017

 


 

SámiSoster ry hakee Luovatuvan ohjaajaa Hettaan

SámiSoster ry toteuttaa Enontekiöllä Birgen Ruovttus – pärjään kotona hanketta, jonka yksi toimintamuoto on matalan kynnyksen kohtaamispaikka Luovatupa Hetassa.

Haemme palvelukseemme LUOVATUVAN OHJAAJAA

Työ on kokoaikatyötä ja alkaa vuoden 2018 alussa. Työtehtävän menestyksellistä hoitamista edesauttaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutus tai muu vastaava koulutus sekä alan työkokemus.   Edellytämme saamelaiskulttuurin tuntemusta ja saamen kielen taitoa. Arvostamme hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä asiakaslähtöistä työskentelytapaa ja kykyä työskennellä itsenäisesti ja oma-aloitteisesti.

Työsuhteessa noudatetaan 4 kk:n koeaikaa. Palkkaus määräytyy sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen mukaan. Lisätietoja antaa vt. toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga, 0400-314 154, ristenrauna.magga(at)samisoster.fi

Lähetä hakemus ansioluetteloineen 27.11.2017 klo 16.00 mennessä osoitteeseen: SámiSoster ry, PL 71, 99870 Inari. Kuoreen merkintä “Luovatuvan ohjaaja”.

Inarissa 9.11.2017

 


 

SámiSoster ry 20 vuotta

Vuodet kuluvat ja SámiSoster ry on jo 20-vuotias. Paljon on ehtinyt tapahtua vuosien varrella saamelaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämistyössä. Yhdistyksen toiminta on laajentunut ja muuttunut yhden henkilön työpajasta laajaksi ja aikaansaavaksi toimijaksi.

Aloitimme toimintaamme saamelaisten vammaisten ja vanhusten asiamies-toiminnalla, joka oli Suomessa ensimmäinen saamenkielinen neuvonta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa. Se osoittautui erittäin hyödylliseksi toiminnaksi, joten se jatkuu edelleenkin eri hankkeissa.

Siitä hankkeiden määrä on kasvanut ja niitä on ollut useita kymmeniä. Nyt meillä on 13 työntekijää ja toimintaa on kaikissa saamelaisalueen kunnissa. Vanhusten arjen tukitoimintaa, päihdetyötä, saamenkielisen materiaalin kokoamista sekä poronhoitajien hyvinvoinnin edistämistä unohtamatta eri palkinnoin palkíttua saamelaisten muistisairaiden arjen tukitoimintaa.

Merkkivuoden kunniaksi järjestämme Inarissa SAKK:n Lassinkodassa marraskuun 30 pnä juhlaseminaarin teemalla ”saamelaisten hyvinvointia edistämässä”.  Juhlapuhujaksi saamme psykologi Pirkko Lahden.

Lisätietoja: Ristenrauna Magga, toiminnanjohtaja, ristenrauna.magga(a)samisoster.fi, puh. 0400 314 154

Saara20ja20kakku

 


SámiSoster vastaanotti Euroopan kansalainen-palkinnon Brysselissä – Palkinto antaa voimaa tehdä vielä enemmän saamelaisten hyvinvoinnin eteen

SámiSoster ry vastaanotti virallisesti 11.10.2017 Brysselissä Euroopan kansalainen-palkinnon. SámiSoster ry:lle myönnettiin kesäkuussa Euroopan kansalainen -palkinto poikkeuksellisen merkittävistä saavutuksista sosiaali- ja terveysalalla.

Palkinnon vastaanottivat Brysselissä SámiSosterin toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga ja puheenjohtaja Pekka Aikio. Juhlallisuuksien jälkeen Magga oli liikuttunut.

-Lämmitti sydäntä kuulla kuinka tärkeätä työtä järjestömme tekee, se merkitsee meille paljon. Palkintoa ei myönnetä kenelle tahansa, vaan perusteluita arvioidaan tarkasti, sen kuulimme tänään, kertoo Magga.

Palkinto antaa järjestölle ja sen työntekijöille motivaatiota tehdä vielä enemmän töitä saamelaisten hyvinvoinnin eteen, kuvailee Magga.

-Palkinnon voimin voimme alkaa suunnittelemaan miten voisimme vielä enemmän tehdä ja saada enemmän toimintoja käyntiin.

palkinnon luovutus

Sirpa Pietikäinen: SámiSoster tekee tärkeää työtä saamelaisten hyvinvoinnin eteen

Euroopan kansalainen -palkinto myönnettiin SámiSoster järjestölle jo kesäkuussa, virallinen palkintojuhla pidettiin 11.10.2017 Brysselissä. SámiSoster ry:lle palkintoa ehdotti europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka oli vaikuttunut varsinkin Muittohallat-hankkeen saavutuksista. Muittohallat-hankkeen päämääränä on tukea ja edistää saamelaisten muistisairaiden kokonaisvaltaista toimintakykyä ja vireyttä, hankkeen lähtökohtana on saamen kieli ja kulttuuri. Pietikäinen twiittasikin palkintojuhlasta, että SámiSoster tekee tärkeää työtä saamelaisten hyvinvoinnin eteen.

Palkinnon perusteena ovat valtionrajojen yli tapahtuvaa yhteistyötä edistävät toimet ja esimerkiksi maidenvälinen kulttuuriyhteistyö, joka vahvistaa Eurooppa-henkeä. Palkinto myönnetään niille, jotka ovat toiminnallaan saavuttaneet erityisen merkittäviä tuloksia.

Palkinnon sai koko Euroopan unionissa 50 ihmistä, järjestöä tai ryhmää. Suomessa ainoa palkinnonsaaja tänä vuonna on SámiSoster ry.

palkintokyltti

Ei pelkkää juhlaa, vaan työtä saamelaisten oikeuksien vahvistamiseksi

SámiSoster ry:n toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga kertoo, että Brysselin matkan yhteydessä tarkoitus on pyrkiä edistämään entisestään saamelaisten palveluja ja oikeuksia. Matkalle on sovittu useita korkean tason tapaamisia kuten esimerkiksi Euroopan oikeusasiamiehen tapaaminen.

SámiSosterin toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga ja puheenjohtaja Pekka Aikio tapaavat myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen.

-Tällä hetkellä tilanne on se, etteivät europarlamentaarikot tiedä miten mikäkin päätös vaikuttaa saamelaisten elämään, eivätkä saamelaiset tiedä mitä meitä koskettavia päätöksiä milloinkin tehdään. Tiedon tulisi kulkea systemaattisesti ja luonnollisesti kumpaankin suuntaan, sanoo Magga.

-Tämä asia tuli esiin myös juhlaillallisella. Europarlamentaarikot ja päätöksiä valmistelevat virkamiehet eivät löydä helposti tietoa päätösten vaikutuksista saamelaisiin. Tässä kohtaa olisi parantamisen varaa.

-Keskusteluissa tulemme myös ottamaan esille sen mihin saamelaisasiat sijoittuvat EU-politiikassa. Niiden kuuluisi kuulua sisäpolitiikkaan, koska olemme EU:n ainoa alkuperäiskansa ja se tulisi näkyä EU-politiikassa.

kaikki palkinnonsaajat

 


Valtakunnallista vanhusten viikkoa juhlitaan Hetassa 8.10.2017

SámiSoster ry:n Birgen ruovttus -toiminta järjestää yhdessä Enontekiön seurakunnan kanssa:

Valtakunnallisen vanhusten viikon juhlan Hetassa sunnuntaina 8.10.2017

Juhla alkaa klo 11.00 Messulla Hetan kirkossa. Messun jälkeen seurakuntakodilla ruokailu, yhteislaulua ja kakkukahvit.

Juhlaan järjestetään kuljetus, tiedustelut ja ilmoittautumiset viimeistään keskiviikkona 4.10. Leena Palojärvelle,

puh. 040 742 8525

 

Tervetuloa! Bures boahtin!


SámiSoster ry:lle Euroopan kansalainen -palkinto – perusteluina merkittävät saavutukset

Valtakunnallinen saamelaisten sosiaali- ja terveysalan järjestö SámiSoster saa kansainvälisen Euroopan kansalainen 2017 -palkinnon. Palkinto myönnetään toimijoille, joilla on poikkeuksellisen merkittäviä saavutuksia. Palkinnon perusteluina on esimerkiksi rajat ylittävä yhteistyö ja kulttuuriyhteistyö joka auttaa vahvistamaan Eurooppa-henkeä. Palkintoa voivat ehdottaa vain Euroopan parlamentin jäsenet.

RR
“Kiitos joka kruunaa juhlavuotemme”

SámiSoster ry:n toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga luonnollisesti iloitsee palkinnosta.

-Tämä merkitsee järjestöllemme paljon. Näen tässä laajemman merkityksen, nimenomaan sen, että Euroopan unionin tasolla huomataan saamelaiset ja meidän tarpeemme. Nythän järjestöllämme on juhlavuosi. SámiSoster ry on kaksikymmentä vuotta tehnyt töitä nostaakseen esille saamelaisten sosiaali- ja terveysalan tarpeita. Tämä on mukava kiitos siitä työstä, sanoo Magga.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ehdotti SámiSosterille palkintoa

Euroopassa palkinnon saavat 50 eri toimijaa. Suomessa tänä vuonna ainoa palkittu on SámiSoster ry. Palkinnon ehdottaja Sirpa Pietikäinen (kokoomus) kirjoitti perusteluissaan muunmuassa seuraavasti:

-Ihmisarvo, kulttuurinen ja kielellinen monimuotoisuus sekä vanhusten oikeudet ovat joitain EU: n perusoikeuskirjassa vahvistettuja arvoja. Meidän on tehtävä kovasti töitä näiden oikeuksien kunnioittamiseksi ja suojelemiseksi, erityisesti vähemmistöjen osalta. Tästä syystä olen ylpeä voidessani ehdottaa SámiSoster järjestöä Euroopan kansalaispalkinnon saajaksi, kirjoitti Pietikäinen.

Erityisesti Sirpa Pietikäinen mainitsee SámiSosterin Muittohallat – Muistetella -projektin. Muistutella-projektin lähtökohtana on saamenkieli ja kulttuuri. Saamelaiset muistisairaat usein unohtavat toisena opitun kielen, siksi saamenkieli on avain ihmisen hyvään hoitoon. Muittohallat-hankkeen päämääränä on tukea ja edistää saamelaisten muistisairaiden kokonaisvaltaista toimintakykyä ja vireyttä. Hankkeessa tuetaan muistisairaan kotona asumistaan mahdollisimman pitkään.

Tällä hetkellä SámiSoster ry:llä on käynnissä viisi eri sosiaali- ja terveysalan projektia. SámiSoster ry on vuonna 1997 perustettu valtakunnallinen saamelaisten sosiaali- ja terveysalan järjestö. Yhdistyksen tarkoituksena on valvoa, ylläpitää ja edistää saamelaisten asemaa ja oikeuksia alkuperäiskansana sosiaali- ja terveysalalla sekä hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Yhdistys tekee näistä asioista aloitteita ja antaa lausuntoja.

SámiSoster ry järjestää saamen- ja/tai suomenkielistä vertaistukea, leirejä, tapahtumia, hyvinvointipäiviä, ryhmätoimintaa, asiantuntijaluentoja, kehittämistoimintaa ja sukupolvien välistä kanssakäymistä.

Lisäksi yhdistys harjoittaa saamelaisväestön sosiaali- ja terveysalaan kuuluvaa tutkimus- ja kokeilutoimintaa sekä järjestää koulutusta, julkaisee materiaalia ja tiedottaa sosiaali- ja terveysalaan liittyvissä asioissa.

Täältä löytyy lista kaikista Euroopan kansalainen -palkinnon saajista:

http://www.europarl.europa.eu/pdf/prizes/ECP2017_list%20of%20laureates_FI.pdf


Čoahkis – Koossa -hanke kokoaa saamenkielisen terveysmateriaalin yhteen

SámiSoster ry ja Saamelaiskäräjät ovat aloittaneet hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa saamenkielistä neuvontapalvelua sosiaali- ja terveysalalla. Čoahkis – Koossa -hankkeessa kerätään jo olemassa oleva saamenkielinen terveysneuvontamateriaali ja tehdään niistä materiaalipankki.

– Materiaalipankin tarve on noussut esille esimerkiksi SOTE-valmistelun saamenkielisessä prosessityöryhmässä, SámiSosterin toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga kertoo. – Saamenkielisellä materiaalilla ja sen saatavuudella vahvistetaan ja turvataan saamenkielisen asiakkaan yhdenvertaisuus.

Saamenkielistä terveys- ja hyvinvointimateriaali on tuotettu eri yhteyksissä jonkin verran. Materiaalit ovat kumminkin hyvin suppeasti käytössä, koska niitä on vaikea löytää ja saada. Materiaalipankin avulla sosiaali- ja terveysalan työntekijät pystyvät helpommin käyttämään saamenkielistä materiaalia, ja se lisäksi tukee alan opiskelijoiden opintoja.

–  Čoahkis – Koossa -hankkeessa tuotettavalla materiaalipankilla pyritään lisäämään jo olemassa olevan materiaalin saatavuutta ja sen käyttöä, hanketyöntekijä Ida Pirttijärvi kertoo. – Lisäksi yhteinen materiaalipankki tuo kustannustehokkuutta esimerkiksi kuntien saamenkieliseen materiaalituotantoon.

Materiaalipankin keräämisvaiheessa saadaan kokonaiskäsitys jo olemassa olevasta materiaalista, ja nähdään, onko jollekin saamenkieliselle materiaalille erityisesti tarvetta. Suomesta kootaan saatavat terveysneuvonnan materiaalit kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamenkielellä. Pohjoissaamenkielistä materiaalia kerätään ja kartoitetaan myös Norjasta ja Ruotsista.

Hankkeen suurimpana työnä on materiaalin kokonaisvaltainen kartoittaminen.

– Materiaalin kartoittamiseen toivomme apuja kaikilta, Ida Pirttijärvi sanoo. – Jos on joskus saanut saamenkielistä neuvontamateriaalia tai jos on ajatuksia, mitä pitää huomioida materiaalipankkia tehtäessä, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä. Yhteystiedot löytyvät Sámisosterin kotisivuilta.

Hankkeessa kartoitetaan saamenkielistä materiaalia, ja kartoittamisen apuna voivat olla myös yksittäisten henkilöiden lisäksi viranomaiset ja organisaatiot. Jos organisaatiolla on omaa materiaalia, jonka haluaisi osaksi materiaalipankkia, yhteyttä voi ottaa hanketyöntekijään.

Hankkeelle on avattu oma sosiaalisen median kanava Twitteriin, osoitteeseen www.twitter.com/coahkis.

Lisätietoja:

Ristenrauna Magga, toiminnanjohtaja SámiSoster ry, ristenrauna.magga(a)samisoster.fi

Ida Pirttijärvi, hanketyöntekijä Čoahkis-Koossa, ida.pirttijarvi(a)samisoster.fi, puh. 040 1765012SámiSoster ry järjestää matkan saamelaisten kirkkopäiville Ruotsin Arvidsjauriin 14.-19.6.2017

Saamelaiset kirkkopäivät järjestetään tänä vuonna Ruotsissa  Árviesjávrriessä/Arvidsjaurissa, keskellä Saamenmaata, uumajansaamen alueella, jolle on tyypillistä metsäsaamelainen kulttuuri. Tapahtuma kokoaa sadoittain ihmisiä eri ikäpolvista, sekä saamelaisia ja ei-saamelaisia Ruotsista, Suomesta, Norjasta ja Venäjältä.

Saamelaisten kirkkopäivien tarkoitus on vahvistaa, uudistaa ja innostaa saamelaista kirkolliselämää yli valtioiden rajojen, tuoda esille saamelaisen kirkolliselämän hengellisen, teologisen ja taiteellisen rikkauden, vahvistaa saamen kieliä ja niiden käyttöä kirkolliselämässä, tarjota kohtaamispaikka eri ikäisille ihmisille, riippumatta kirkkoon kuulumisesta. Kirkkopäivien yhteydessä käsitellään kysymyksiä kuten oikeudet, itsemäärääminen, kestävä kehitys Arktiksessa, sovinto ja saamelaisen kirkolliselämän edistäminen.

Matka kestää yhteensä viisi vuorokautta. Ohjelmassa on jumalanpalveluksia, seminaareja, paneelikeskusteluita, työpajoja, konsertteja, lauluhetkiä, käsityömarkkinat ja lasten- ja nuortenohjelma.

Bussikuljetukset Arvidsjauriin lähtevät Enontekiön Hetasta ja Inarista 14.6.2017 klo 12.00 ja palaavat 19.6.2017 noin klo 17.00. Meno ja paluumatkalla yövytään Torniossa Peräpohjola opiston tiloissa. Arvidsjaurissa majoitutaan Hotel Laponiassa.

Osallistumismaksu 200 €/hlö. Sisältää bussikuljetuksen Inari-Arvidsjauri-Inari tai Enontekiö-Arvidsjauri-Enontekiö, majoituksen 2-4 hlö huoneissa, aamiaiset ja päivälliset joka päivä sekä ohjelmapassin tapahtuma-alueelle (arvo 52 €).

Matkalla on mukana SámiSoster ry:n ohjaajia. Matka on tarkoitettu omatoimisille ikäihmisille ja perheille. Osallistumismaksu koskee jokaista osallistujaa ja on kaikille samansuuruinen.

Ilmoittautuminen:
Ilmoittautumisia ottaa vastaan Leena Palojärvi puh 040 742 8525. Sitovat ilmoittautumiset 20.4.2017 mennessä puhelimitse. Paikkoja on rajoitettu määrä!


 

Hyvinvointiloma työikäisille

SámiSoster ry ja Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry järjestävät Hyvinvointiloman työikäisille
Kiilopäällä Saariselällä 27.8. 1.9.2017.

Lomalla on mahdollisuus ohjattuun liikuntaan, terveystesteihin, luentoihin sekä omatoimiseen lomanviettoon.

Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus ja ryhmän ohjelma. Lomalla on yksi saamenkielinen ohjaaja, mutta muuten ohjelma ja ohjaus ovat suomenkielisiä. Loman tarkempi ohjelma lähetetään lomalle valituille suoraan.

Loman omavastuuosuus on 20 euroa/vrk/aikuinen.

Lomaa haetaan erillisellä lomatukihakemuksella. Hakemus on täytettävä huolellisesti ja lomatarpeen perusteluun on syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä tämä usein ratkaisee lomatuen myöntämisen. Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry tekee lomatukipäätökset ja ilmoittaa niistä asiakkaalle noin kaksi kuukautta ennen loman alkamista.

Loman hakuohjeet sekä sähköiset ja tulostettavat lomahakemukset löytyvät Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n nettisivuilta http://www.mtlh.fi/fi/Lomatuen%20haku/

Hakemuksen täyttöohjeineen voi myös pyytää SámiSoster ry:n toimistosta Inarista tai Hetasta. Mikäli tarvitset yhteiskyyditystä lomakohteeseen, ole yhteydessä SámiSoster ry:n toimistoon. Yhteiskuljetuksen järjestämistä selvitetään.

Lisätietoja:
Saara Ketola, saara.ketola(at)samisoster.fi tai 040 745 4620.
Anne Näkkäläjärvi, anne.nakkalajarvi(at)samisoster.fi tai 040 350 4007.

 

Hakuaika lomalle päättyy 27.5.2016

Hakemukset palautetaan osoitteeseen:
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry
Mannerheimintie 31 B 20
00250 HELSINKI

 SámiSoster ry järjestää virkistysleirin saamelaisalueen omaishoitajille Enontekiöllä, Hetan kodalla 3.-5.5.2017

Leirin tavoitteena on tukea omaishoitajien jaksamista mm. edistämällä omaishoitajien keskinäisen vertaistuen kehittymistä, tarjoamalla koulutusta ja ryhmäkeskusteluja. Sen lisäksi tarjoamme virkistystä sekä asumisen ja ruokailut. Leirin kielet ovat pohjoissaame ja suomi.
Osallistujilta peritään 20 € omavastuu.

Ilmoittakaa myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.
Kuljetuksen leirille jokainen osallistuja järjestää itse.

Päivien ohjelmassa on yhdessäoloa, ulkoilua, rentoutumista, luentoja, keskusteluja ja virkistäytymistä
Kurssin vetäjät: saamelaisdiakonissa Anja Karhula Inarin seurakunnasta ja Leena Palojärvi SámiSoster ry:stä.

Lisätietoja ja Ilmoittautumiset 18.4.2017 mennessä Leena Palojärvelle,
puh. 040 742 8525 tai leena.palojarvi(at)samisoster.fi

 


Muittohallat toimintaa Enontekiöllä:

Kaikille avoin luento- ja keskustelutilaisuus aiheena
EDUNVALVONTAVALTUUTUS JA HOITOTAHTO

Aika: 23.3.2017 klo 13.00 – 15.00
Paikka: HETTA Nuorisotalo Kieppi, Ounastie 161

Luennoitsijana muistiasiantuntija Tarja Niittymäki.
Keskustelua ja kahvistelua.

Tilaisuutta mahdollisuus seurata internetissä osoitteessa:
http://www.youtube.com/channel/UCUBGynJCZnICzmQcIfGNguw/live

Lisätietoja:
Muittohallat – Muistutella
Projektityöntekijä
Sointu Jokiniemi
sointu.jokiniemi(at)samisoster.fi
puh. +358 40 561 1900

 Muittohallat – Muistutella projekti järjestää Enontekiöllä

Muistelupiiri

ASPA Riekonmarjassa keskiviikkoisin klo 12.30 – 14.30.

Karesuvannon kappelilla parittomien viikkojen tiistaisin klo 12.00 – 14.00.

Muistelua, keskustelua, liiikunnallista aktivointia ja yhdessäoloa  usein unohtaville vanhuksille.

Olet tervetullut!

Lisätietoja:
Muittohallat – Muistutella
Projektityöntekijä
Sointu Jokiniemi
sointu.jokiniemi(at)samisoster.fi
puh. +358 40 561 1900

 


 

Birgen ruovttus- toiminnan ikäihmisten ryhmät Enontekiöllä.

Hetan ryhmä, Luovatuvalla maanantaisin klo 13.00 – 15.00.

Peltovuoman ryhmä, Peltovuoman koululla keskiviikkoisin klo 14.00 – 16.00.

Palojoensuun ryhmä, eri taloissa parittomilla viikoilla torstaisin klo 13.00 – 15.00.

Karesuvannon ryhmä, Karesuvannon kappelissa parillisilla viikoilla tiistaisin klo 12.00 – 14.00.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:
Leena Palojärvi
puh. +358 40 742 8525
leena.palojarvi(at)samisoster.fi

 


 

RAY:n historian suurin – ja viimeinen- avustusehdotus julkaistu
RAY julkaisi tänään historiansa viimeisen avustusehdotuksen Raha-automaattiavustusten jaosta sosiaali- ja terveysalan järjestöille. Myös jaettava avustus on RAY:n historian suurin, yli 317 miljoonaa euroa. SámiSoster ry:lle on ehdotettu avustusta 731 185 € vuodelle 2017. Positiivista päätöksessä oli, että kaikki nykyiset toiminnat jatkuvat ja käynnistyy yksi uusi hanke. Kielteistä oli erityisesti se, että Vuotsoon suunniteltu Mokta-hanke ei vieläkään saanut rahoitusta.

Kehittämisprojekteista ja hankkeista edelleen jatkuvat

Birgen ruovttus -hanke Enontekiöllä ja Inarissa, jossa järjestetään ryhmä- vertaistuki ja kohtaamispaikkatoimintaa ikäihmisten ja omaishoitajien yhteisöllisyyden edistämiseksi sekä toimintakyvyn ylläpitämiseksi,

Goaikkanas – hanke saamelaisalueella, työikäisten päihteiden riskikäyttäjien alkoholinkäytön vähentämiseen ja elämänhallinnan vahvistamiseen ryhmämuotoisella ehkäisevällä päihdetyöllä ja varhaisella interventiolla luontoympäristöä hyödyntäen,

Muittohallat – hanke saamelaisten muistisairaiden, omaisten ja hoitajien toimintakyvyn ja vireyden tukemiseen ja edistämiseen muistitiedon lisäämisellä muistityöpajoissa sekä saamelaisista voimavaroista toteutettavalla, aktivoivalla ryhmätoiminnalla ja kotikäyntityöllä sekä saamelaiskulttuurista työskentelymateriaalia kehittämällä,

Buorre boahtteaigi -projekti Porosaamelaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen tietoisuuden lisäämisellä, ohjauksella ja vertaistoiminnoilla.

Uutena projektina ehdotetaan Čoahkkis-Koossa -hanketta, jossa edistetään saamelaista hyvinvointia ja terveyttä lisäämällä saamenkielisen terveysneuvontamateriaalin saatavuutta kokoamalla jo olemassa olevista materiaaleista nettipohjainen materiaalipankki.

Yhdistyksen hallinto kiittää jäsenistöä ja kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta ja toivottaa oikein rahallista joulun aikaa ja hyvää tulevaa vuotta.

Lisätietoja:
Ristenrauna Magga, vt. toiminnanjohtaja
ristenrauna.magga(at)samisoster.fi
puh +358 400 314154

 


 

Kelan sairausryhmäkohtaisia kuntoutuskursseja 2017

Saamenkielisten kuntoutuskurssi

67030 Omaishoitajien parikurssi

jakso 1. 06.03. – 10.03.2017  5 vrk
jakso 2. 07.08. – 11.08.2017  5 vrk
jakso 3. 06.11. – 10.11.2017  5 vrk

64569 TULES-kurssi, työelämästä poissaolevat

jakso 1. 20.03. – 24.03.2017  5 vrk
jakso 2. 14.08. – 18.08.2017  5 vrk
jakso 3. 04.12. – 08.12.2017  5 vrk

64568 TULES-kurssi, työelämässä olevat

jakso 1. 24.04. – 28.04.2017  5 vrk
jakso 2. 21.08. – 25.08.2017  5 vrk
jakso 3. 08.01. – 12.01.2018  5 vrk

63840 IKKU-kurssi (ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskurssi)

jakso 1. 16.10. – 20.10.2017  5 vrk
jakso 2. 07.05. – 11.05.2018  5 vrk
jakso 3. 15.10. – 19.10.2018  5 vrk
Omaisten jakso 18,10 – 19.10.2018

Omaishoitajakurssi

jakso 1. 13.03. – 17.03.2017  5 vrk
jakso 2. 28.08. – 01.09.2017  5 vrk

 

Lisätietoja:
http://www.invalidiliitto.fi/portal/kuntoutuskeskus/lappi/tietoa_hakijalle/

 


 

Vuoden Muistiteko 2016 -palkinto SámiSoster ry:lle

Vuoden Muistiteko 2016 -tunnustuspalkinto annetaan SámiSoster ry:lle ansiokkaasta muistityöstä saamelaisten ikäihmisten kanssa.

Muun muassa järjestön Muittohallat – Muistutella -hankkeen tavoitteena on tukea ja edistää saamelaisten muistisairaiden ihmisten kokonaisvaltaista toimintakykyä ja vireyttä. Lisäksi hankkeen tavoitteena on tukea muistisairaiden ihmisten kotona asumista sekä heidän läheisiään muistisairaan ihmisen kohtaamisessa ja tukemisessa. Hankkeessa valjastetaan avuksi ihmisten omat voimavarat, vahvuudet, kokemukset ja näkemykset arjesta. Toimintaa on toteutettu saamelaisten oman kulttuurin lähtökohdista ja saamenkielellä.  RAY:n Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvassa hankkeessa tähdätäänkin kulttuurisensitiivisten työmuotojen kehittämiseen.

Erityismaininta Vuoden Muistiteko 2016 -palkinnossa annetaan SámiSoster ry:n puheenjohtaja Ristenrauna Maggalle, joka pitkän linjan toimijana on ansiokkaasti edistänyt saamelaisten ikäihmisten ja muistisairaiden ihmisten hoidon kehittämistä. Magga on myös toiminnallaan myötävaikuttanut siihen, että Lapin alueen saamelaiskunnissa on aktivoiduttu ja pyritty yhdenmukaistamaan muistityön osaamista.

SámiSoster ry on vuonna 1997 perustettu valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan järjestö. Sen tarkoituksena on valvoa, ylläpitää ja edistää saamelaisten oikeuksia alkuperäiskansana sosiaali- ja terveysalalla sekä hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä niin kansallisella kuin kansainväliselläkin kentällä. Yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa saamen- ja suomenkielinen vertaistuki-, leiri- ja tapahtumatoiminta, asiantuntijaluentojen ja koulutusten järjestäminen, materiaalin julkaiseminen, kehittämis- ja tutkimustoiminta sekä sosiaali- ja terveysalan asioista tiedottaminen.

Suomen muistiasiantuntijat ry on jakanut Vuoden Muistiteko -tunnustuspalkintoa vuodesta 1994. Se myönnetään yksilöille tai yhteisöille, jotka ovat toiminnallaan edesauttaneet muistisairaiden ihmisten hyvän hoidon toteutumista.
Nyt 23. kertaa jaettavan tunnustuspalkinnon suuruus on 1000 euroa.

Vuoden Muistiteko 2016 -tunnustuspalkinto luovutetaan Valtakunnallisessa muistifoorumissa perjantaina 7.10.2016 klo 11.45, Helsingin yliopisto, päärakennus, Fabianinkatu 33, Sali 5.

Suomen muistiasiantuntijat ry on vuonna 1990 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on muistisairaiden ihmisten laadukkaan elämän ja hyvinvoinnin edistäminen ammattilaisten kautta. Yhdistys vaikuttaa päätöksentekoon, välittää muistisairauksiin liittyvää tietoa, tuottaa materiaalia ja kouluttaa – täten kehittäen muistisairaiden ihmisten palveluja jäsenistönsä osaamista vahvistamalla.

Lisätiedot:

Ristenrauna Magga
SámiSoster ry:n puheenjohtaja
p. +358 400 314 154
ristenrauna.magga(at)samisoster.fi

Helena Räsänen
Suomen muistiasiantuntijat ry:n hallituksen puheenjohtaja
p. +358 504 093 906
helena.rasanen(at)sipoo.fi

 


 

Muitogiisá
SámiSoster ry on Muittohallat- saamelaisen muistisairaan arjen tueksi- hankkeessa valmistanut saamelaiskulttuurisensitiivisen aineistopankin Muitogiisán.

Muitogiisá on kehitetty omaisten ja sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattihenkilöstön tueksi. Saamelaisen asiakkaan auttamisessa voi hyödyntää Muitogiisásta löytyvää materiaalia. Saamelaisten oman kielen merkitys ja kulttuurinen ymmärrys korostuvat erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa ja auttamistoimissa, joissa käsiteltävät asiat ovat usein hyvin henkilökohtaisia ja vaikeasti kommunikoitavia.

Muitogiisásta löytyy tietoa saamelaisista ja saamelaisten kulttuurista mm. saamen kielestä, elinkeinoista, töistä, vaatetuksesta ja luontoon liittyvistä asioista, saamenkielisiä sanontoja hoitotilanteisiin sekä tietoa muistisairaan kohtaamiseen liittyvistä asioista. Muitogiisásta löytyy arjen avuksi saamelaisia Muitašan-kortteja, videoita, tarinoita ja linkkejä saamelaiseen musiikkiin. Muitogiisá sopii myös ikäpolvien yhteisen toiminnan suunnitteluun sekä opetuskäyttöön.

Muittogiisá nimi muodostuu siitä, että se sisältää saamelaiskulttuurille keskeisiä ja arvokkaita asioita.

Muitogiisán löydät osoitteesta www.samisoster.fi/muitogiisa

Yhteystiedot:
Ristenrauna Magga
SámiSoster ry
ristenrauna.magga(at)samisoster.fi
puh: +358 40 350 4007

 


 

SOSTE kirje 18.10.2016

Soste uutiskirje, Alkuperäiskansan oikeudet turvattava

 

 Inarin Toimintatupa

Inarin Toimintatupa avoinna jälleen tammikuussa 2017, tarkemman aikatalun ailmoitamme myöhemmin!

Hyvää Joula ja Onnellista Uutta Vuotta!

Inarin toimintatupa on Inarin kirkonkylällä seurakuntatalolla (oikean puolimmainen ovi), osoite: Pappilantie 1, 99870 Inari

Lisätietoja:
Inger-Anne Äärelä
puh: 040 760 9338
inger-anne.aarela(at)samisoster.fi