Enontekiön Goaikkanas työntekijän kevättervehdys

Tervehdys!

Olen Piia Juuso. Aloitin työt Goaikkanas-hankkeessa elokuussa viime vuonna ja tätä kirjoittaessani huomasin että ensimmäinen reilu puolivuotta SamiSosterin hanketyössä on kulunut nopeasti! Ennen SamiSosterille tuloa olin töissä Kunnan kotipalvelussa viimeiset 10 vuotta. Kun minulle avautui mahdollisuus hakeutua hanketyöhön, ajattelin että ihmisen on hyvä kokeilla välillä jotain uutta. Goaikkanas-hankkeessa mettäterapia on keskeisenä työmuotona ja se houkutti ja innosti minua luontoihmisenä hakeutumaan tähän työhön.

Asun Enontekiöllä Karesuvannossa perheeni kanssa. Perheeseeni kuuluvat aviomies ja kaksi poikaa ja minulla on myös yksi lapsenlapsi, 2,5-vuotias Malla Inka, Ahkun oma piika kuten hän itse asian ilmaisee. Tärkeä perheeni jäsen on myös koirani Čapi, joka seuraa minua joka paikkaan ja pitää huolen siitä, että ulkoilen ja liikun päivittäin.

Liikun paljon luonnossa ja lähes kaikki harrastukseni ovat luontoon liittyviä. Tykkään tehdä käsitöitä, kalastaa, marjastaa, hirvestää, pyytää riekkoja ja olla mukana poronhoitotöissä.  Minulla on luonnon keskellä myös pieni mökki, jossa vietän paljon aikaa perheeni kanssa. Luonto on minulle rentoutumisen, rauhoittumisen ja latautumisen ympäristö, josta saan voimaa, iloa ja innostusta elämään.

Toiveenani olisi päästä hyvin sisälle tähän työhön. Haluan olla asiakkaille helposti tavoitettavissa ja lähestyttävissä oleva kuuntelija ja rinnalla kulkija. Toivottavasti omalta osaltani voin työni kautta olla tukemassa kaikkia teitä, joita päihdeongelma koskettaa tavalla tai toisella. Tiedän että päihdeasioiden kanssa painiminen ei ole helppoa, mutta jaksan uskoa että aina löytyy ratkaisuja, jos vain on tahtoa ja halua.

Haluan toivottaa kaikille hyvää kevättä!

Ottakaa vain rohki yhteyttä, mikäli asiani teitä kiinnosti. Minut tavoittaa Enontekiöllä Hetassa entisen työvoimatoimiston tiloista.

Čoahkis -materiaalipankki – kuinka rakennettiin pohja saamenkielisen materiaalin paremmalle saatavuudelle

SámiSoster aloitti Čoahkis – Koossa -hankkeen eri palavereissa ja yhteistyöryhmien kokouksissa esille nousseesta tarpeesta: miten saataisiin olemassa oleva saamenkielinen terveys- ja hyvinvointineuvonnan materiaali helpommin saavutettavaksi ja löydettäväksi.

Sosiaali- ja terveysalan avustuskeskus tuki hanketta, ja vuoden 2017 huhtikuussa hanke saatiin todella alkamaan. Hanketyöntekijänä otin mieluisan haasteen vastaan. Minulla ei ole sosiaali- ja terveysalan subjektiosaamista, mutta tähän

Lue lisää …Čoahkis -materiaalipankki – kuinka rakennettiin pohja saamenkielisen materiaalin paremmalle saatavuudelle

SámiSoster ry.n kolmannen vuosikymmenen alussa

Viime vuosi 2017 oli yhdistykselle 20-vuotis juhlavuosi ja yksi merkkipaalu. Paljon on ehtinyt tapahtua ja paljon on tehty vuosien varrella saamelaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämistyössä. Yhdistyksen toiminta on laajentunut ja muuttunut yhden henkilön työpajasta laajaksi ja aikaansaavaksi toimijaksi.

20 vuotta toimintaa takana, joten oli juuri sopiva aika julkaista yhdistyksen oma viiri, jossa on meidän logo,

Lue lisää …SámiSoster ry.n kolmannen vuosikymmenen alussa

Puheenjohtajan blogi Jouluna 2017

Kesää seurannut syyskausi on jälleen hurahtanut liki loppuun ja alamme jo ihan kohta viettää Joulua. Ihmisen pysyminen mukana ajanpyörän huimassa vauhdissa on toisinaan vaikeaa ja tämän tästä meistä itse kukin päivittelee sitä miten ei ole ehtinyt valmiiksi sen tai tuon tehtävän kanssa. Olemme pari päivää sitten ohittaneet vuoden pimeimmän päivän ja voimme alkaa suuntautua päin

Lue lisää …Puheenjohtajan blogi Jouluna 2017

“Suohttasamos leairras lei go beasai ovttas bearrašiin geahččalit skirvehallama” – Oza sápmelaš mánnábearrašiidda oaivvilduvvon lupmui

SámiSoster rs ja Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry ordneba ovttas bearašluomu čuoiganguovddáš Ukkohallas, Hyrynsalmis 4.-9.3.2018. Bearašluopmu lea oaivvilduvvon bearrašiidda, mas guktot dahje nubbi vánhen lea sápmelaš.

Luomus mielde leamašan Maiju Saijets Vuohčus rámiida luomu.

-Leimmet olles bearaš Ukkohallas bearašluomus. Prográmmas lei ovdamearkka dihte oktasaš váláštallan olles bearrašii dego čuoigan- ja skirvehallanskuvla. Vánhemiidda lei ordnejuvvon maiddái

Lue lisää …“Suohttasamos leairras lei go beasai ovttas bearrašiin geahččalit skirvehallama” – Oza sápmelaš mánnábearrašiidda oaivvilduvvon lupmui

Valtakunnallinen vanhusten viikko 2017

Viikko 40 oli Suomessa Vanhustyön keskusliiton lanseeraama valtakunnallinen vanhusten viikko. Ja teemaviikon huomioiminen myös SámiSoster ry:n toiminnassa on muodostunut jo perinteeksi. Tänä vuonna viikon teemana oli ”Ikäpolvet yhdessä”.

Viikon aikana pidetyissä virtapiireissä ikäpolvien välinen vuorovaikutus oli esillä, mm. keskiviikkona 4.10. Peltovuoman koululla pidetyssä virtapiirissä mukana olivat myös koulun oppilaat. Virtapiiriin osallistujat askartelivat koululaisten ja opettajien

Lue lisää …Valtakunnallinen vanhusten viikko 2017