6.2 vietettiin Saamelaisten kansallispäivää

Saamelaisten kansallispäivä (Sámiid álbmotbeaivi) vietetään helmikuun 6. päivänä. Saamelaisten kansallispäivä tuli suomaliseen almanakkaan vasta vuonna 2004 vaikka juhlapyhän juuret tulevat jo vuodeta 1917. Ensivuonna tuleekin täyteen 100-vuotta siitä kun Norjan Trondheimissä järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous.

saamenlippu

 

 

 

 

 

 

Tänä vuonna Enontekiön Hetassa SámiSoster ry, Johtti Sápmelaččat ry ja Tunturi-Lapin luontokeskus järjestivät yhdessä kansallispäivän juhlan. Juhlassa oli tarjolla käristyskeittoa, itsetehtyjä rieskoja ja kakkukahvit. Ohjelmassa oli dokumenttielokuva ”Porot kuuluvat tuulelle”, joka on kuvattu Enontekiöllä viime kesänä. Nils-Henrik Valkeapää esitteli vanhojen valokuvien kokoelmaansa juhlan päätteeksi.

minna

rieska
Saara Ketola teki tilaisuuteen ihania ja maukkaita rieskoja
kinohetta
Kino Hetta ovella on jo jonoa alkavaan dokumenttielokuvaan, jossa Enontekiön porosaamelaiset kertovat minkälaisia uhkia perinteiseen poronhoitoon kuuluu.

elokuva alkaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nils-Herik Valkeapää
Nils-Henrik Valkeapää aloittaa vanhojen kuvien esittämisen

 

mihkuminnajaana
Kiitos vielä Minna Näkkäläjärvi Johtti Sápmelaččat ry:stä, Jaana Laakso Tunturi-Lapin Luontokeskuksesta ja Mihku Näkkäläjärvi Kino Hetan atk-vastaava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saamelaisten kansallispäivää juhlistettiin myös Inarin seurakuntatalolla, tapahtuman järjestivät Inarin seurakunta ja SámiSoster ry. Ruokailun jälkeen siirryttiin Inarin kirkkoon saamelaisten kansallispäivän messuun. SámiSoster ry:n Muittohallat projekti järjesti kyydityksen Utsjoelta ja Karigasniemeltä Inarin kansallispäivän tapahtumaan. Inarin ja Sodankylän seurakunnat järjestivät kyydin Inariin myös Inarin kunnan kylistä ja Vuotsosta.

Kiitos Inarin vapaaehtoisille, jotka auttoivat ruokailun toteuttamisessa!

inarin sali

 

 

 

 

Inarissa 22.2.2016

Hanna Maaren Stoor