Goaikkanas Inari

Aloitin projektityöntekijä Goaikkanas -hankkeessa huhtikuun alussa. Olen ehtinyt reilussa kahdessa kuukaudessa tavata paljon hienoja ihmisiä ja olla monessa mukana, innostus työhön on vain lisääntynyt päivä päivältä!

Olen kotoisin Etelä-Suomesta ja muuttanut Inariin vuonna 2010 opiskelemaan pohjoissaamen kieltä ja kulttuuria. Työskentelin ennen Lappiin muuttoa 7 vuotta Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:ssä, Lapissa olen työskennellyt sosiaalityöntekijänä nelisen vuotta.  Uskon, että kokemus sekä järjestökentältä että kunnan palveluverkostosta on suureksi avuksi työssäni Goaikkanas -hankkeessa. Saamenkielen opinnot sekä työskentely ja asuminen Utsjoella ovat avanneet minulle saamelaiskulttuuria, mutta aina on rajallista se miten syvästi kulttuuria jossa itse ei ole kasvanut tai elänyt pitkään voi sanoa ymmärtävänsä tai tietävänsä. Ymmärrystä ja tietoa lisää ennen kaikkea jokainen tapaamani ihminen ja hänen elämäntarinansa.Jonna blogi 2

Goaikkanas -hankkeen yksi toimintamuoto ja ehkä se tunnetuin on Mettäterapia. Mettäterapia on kulttuurilähtöistä päihdetyötä luonnossa. Minulle itselleni luonto on paikka hiljentyä ja voimaantua, luonto on paras kaverini, joka kuuntelee ilot ja surut. Luonnossa on helppo olla oma itsensä ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, on helpompi olla armelias itseään kohtaan. Minulle luonto on siis varsin iso ja tärkeä osa elämää ja uskon sen kuntouttavaan voimaan päihdetyössä, etenkin pohjoisessa jossa luonto on osa ihmistä. Asiakkaan kohtaaminen tapahtuu tasavertaisemmin kuin toimistossa, ja nuotion äärellä tai vaikkapa kalastaessa on myös tilaa olla vain hiljaa.
Voi puhua sillä hetkellä kun itsestä tuntuu hyvältä ja niistä asioista joista sillä hetkellä tuntuu hyvältä puhua.

 

Jonna blogi

Työssäni tulen hyödyntämään voimauttavaa valokuvausta joka mielestäni täydentää hienosti Mettäterapiaa. Olen opiskellut voimauttavaa valokuvausta menetelmän kehittäjän Miina Savolaisen johdolla ja vaikuttunut siitä miten paljon valokuvan avulla voi korjata ja vahvistaa.  Omassa työssäni yksi ulottuvuus on se, että haluan tehdä näkyväksi miten minä katson ja näen asiakkaan, sen hyvän joka on olemassa, mutta ehkä piilossa vaikean elämäntilanteen alla. Tärkeimpänä näen kuitenkin sen miten ihminen katsoo itseään, valokuvan avulla on mahdollista nähdä se hyvä ja ainutkertaisuus mikä itsessä on. Katsoa itseään hyväksyvästi, ehkä ensimmäistä kertaa elämässään. Valokuvattavana oleminen voi tuntua jo ajatuksena vaikealta, saati sitten asettua kuvattavaksi. Voimauttavassa valokuvauksessa asiakas kuitenkin aina itse määrittelee miten haluaa tulla kuvatuksi, missä ja milloin. Kannustan lähtemään rohkeasti mukaan!

Goikkanas -hanke pitää Mettäterapian lisäksi sisällään mm. ohjausta ja neuvontaa, joten minuun voit olla rohkeasti yhteydessä mikäli sinua askarruttaa oma tai läheisesi päihteiden käyttö. Joskus jo yksi puhelukin avaa solmuja. Työpisteeni sijaitsee Inarissa Sajoksessa, mutta olen paljon liikkeellä joten parhaiten minut tavoittaa puhelimitse tai sähköpostitse.

Olen perustanut Facebookiin Meahcceterapiija – Mettäterapia (Inarin ja Utsjoen alue) -sivun, päivittelen sinne tietoa kaikille avoimista tapahtumista, kerron kuulumisia ja jaan tietoa päihteisiin liittyen. Ensimmäiset kuukaudet ovat menneet uuteen tutustuessa, mutta alan päivittelemään sivua ahkerammin kesän aikana.

Tapaamisiin ja kuulemisiin!
Jonna Kilkki
jonna.kilkki@samisoster.fi
puh. 040 743 3064