Goaikkanas -toiminnan kevätterveiset!

Tällä kertaa pohdin blogissani hieman avun hakemista ja mitä yhteydenoton jälkeen tapahtuu Goaikkanas -työntekijän kanssa.

Kynnys myöntää tarvitsevansa ja hakea apua on usein suuri. Kun sen kynnyksen yli on astunut, on jo tehnyt suuren työn itsensä kanssa. Ehkä isoin muutos avun hakemisen kynnyksen yli astumisen jälkeen on, että emme ole enää yksin vaikean elämäntilanteemme kanssa, oli se sitten päihteet, masennus, ero, läheisen menetys, mikä vain asia jonka kanssa yksin selviäminen on liian suuri taakka kannettavaksi.

Jonna2Goaikkanas -toiminta on järjestölähtöistä päihdetyötä, joka perustuu täysin asiakkaan vapaaehtoisuuteen. Työntekijä on enemmänkin rinnalla kulkija, tukija ja tsemppari. Inarin ja Utsjoen alueella yhteydenottoja tulee vielä verrattain vähän suoraan asiakkailta. Suurin osa asiakkaista tulee toimintaan mukaan kunnan työntekijän kautta. Kannustan rohkeasti olemaan yhteydessä suoraan minuun! Yhteydenotto ei tarkoita sitä, että sinun on tultava mukaan toimintaan, voit vain kysyä neuvoa tai kuulostella olisiko tämä sinun juttusi.

Yhteyden oton jälkeen tapaamme, kun asiakas on siihen valmis. Pohdimme yhdessä asiakkaan elämäntilannetta ja miten minä voin olla apuna ja tukena. Asiakas aina itse määrittelee, onko hänellä tavoitteena täysi raittius, vai päihteiden kohtuukäyttö. Retkahduksetkin usein kuuluvat asiaan toipumisen tiellä, me työntekijät emme syyllistä tai tuomitse.

Osalle meistä henkilökohtaisista asioista puhuminen on helppoa ja toisilla se ottaa aikansa. Joskus luottamus työntekijään syntyy nopeasti ja toisinaan se voi viedä kauankin.

Jokainen saa edetä omaa tahtiaan, joskin päihteiden liikakäyttö on asia, josta puhuessaan joutunee astumaan oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Goaikkanas -toiminnassa on useita erilaisia mahdollisuuksia löytää itselle sopiva tuen muoto. Asiakas voi osallistua mettäterapia -leireille, kohtaamispaikkoihin, toimintapäiviin tai tavata minua kahden kesken. Goaikkanas -toiminta voi olla omana tukimuotonaan tai yhdessä kunnan tarjoamien tukien kanssa, asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Päihteidenkäyttö koskettaa aina myös läheisiä, joten aloitamme Utsjoen kylällä läheisille suunnatun vertaistukiryhmän toukokuun loppupuolella. Ehkäpä jo kesäisemmissä merkeissä!

Talvi pitää otteessaan yöpakkasten ja paksun lumipeitteen myötä. Mutta kyllä se Kevät jo tuoksuu ja linnut saapuvat hiljakseen kesämaillensa :)

JonnaTerkuin,

Jonna Kilkki
Toiminnanohjaaja
Goaikkanas-toiminta
Inarin ja Utsjoen alue
puh. +358 40 743 3064
jonna.kilkki@samisoster.fi