Hetan terveiset!

Tule kurkkaamaan meidän toimistoon, vaihdetaan ideoita, keskustellaan ja tehdään yhdessä mahdottomasta mahdollinen. Buorre boahtteáigi – Porosaamelaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen projektipäällikkö Saara Ketola ja Boađe mielde – Tule mukaan projektityöntekijä Hanna Maaren Stoor löytyvät Enontekiön Hetan toimistosta osoitteesta Ruijantie 5 (samassa toimitilassa kuin SogSakk).

SámiSoster ry:n toimistossa on syksyn aikana ollut monenlaista tekemistä. Syyskuussa 5.-7.9 SámiSoster ry:n projekti Buorre boahtteáigi oli mukana järjestämässä Poronhoitajien hyvinvointiviikonloppukoulutusta Levillä, yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. SámiSoster ry:n puolesta mukana olivat Saara Ketola ja Hanna Maaren Stoor. Viikonloppu oli aivan ihana ja sieltä tarttui mukaan mukavia muistoja ja paljon uusia ideoita. Viikonlopun aikana tutustuttiin vieropalkisten poronhoitajiin, keilattiin, kilpailtiin Levirace- kilpailussa, leivottiin rieskaa ja istuttiin kuuman kahvin ja vasta paistetun rieskan kanssa kodassa, uitiin ja syötiin hyvin. Kuvassa Saara Ketola leipoo rieskaa kodassa ja Hanna heittää poronhoitajien kanssa suopunkia.

  WP_20140906_006          altArf16MBKi-oOqivJRUXEw2h6SgHZHnpWxSg9mMs7uPDL

Saara on suunnittelemassa uusia Pontevat porosaamelaiset ryhmiä Enontekiöllä ja Inariin. Karesuvannon ja Hetan kyliin suunnitellaan ryhmää +50-vuotiaille poronhoitajille, kyseessä on sekaryhmä, jossa on naisia ja miehiä. Inarissa toiminta aloitetaan syystalvella, ryhmät muotoutuvat sen mukaan kuinka paljon innokkaita poronhoitajia on tulossa uusiin ryhmiin. Muistakaa siis kaikki kannustaa tuttuja porosaamelaisia liittymään Inarin ryhmään.

altAv1_rANCYk6EkOIuXM6nrjlmzjeQXZT1Wk0r_sX7ScyE

 

 

 

 

 

 

Rovaniemellä 16.-17.9 Lapin ammattikorkeakoulun järjestämässä Poronhoitajien hyvinvointiverkostojen ja työterveyshuollon kehittäminen koulutuksessa. Koulutuksessa Saara esitteli Buorre boahtteáigi- projektin ja Pontevat porosaamelaiset ryhmät. Paliskuntien tyhy- henkilöt (työhyvinvointiyhdyshenkilö) ovat projektille informaatiokanava, jonka avulla SámiSoster ry voi markkinoida projektia muihin saamelaisalueen paliskuntiin. Tyhy-henkilöt ottivat projektin vastaan hyvin ja kannustavasti ja sain mukaani myös paljon ideoita, joita pystyn hyödyntämään projektissa. Lisäksi sain tietoa eri puolella olevista paliskunnista ja uusia kontakteja. Mielestäni eri paliskuntien tapaamiset ovat antoisia ja antavat erinäkökulmia. On mielenkiintoista kuulla eri paliskuntien toimintatavoista ja siitä, että kuinka antaumuksella ja suurella intohimolla poronhoitajat hoitavat porojaan. Kaikkien tyhy- henkilöiden huolenaiheeksi nousi poromiesten jaksaminen ja yleinen hyvinvointi ja todettiin, että PPS-ryhmien kaltaiselle toiminalle on tarvetta.

Hanna on uudistamassa SámiSoster ry:n internetsivuja. Saamenkieliset sivut valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Saamenkielen kääntäjänä toimii Oula Guttorm. Muita töitä on syksyn jäsenkirjeen kirjoittaminen ja SámiSoster ry:n yleisesitteen, projektien ja toimintojen uusien esitteiden suunnittelussa.

Hauskaa syksynjatkoa ja muistakaa ilmoittautua vanhustenviikon ruokailuun 5.10

Saara ja Hanna 26.9.2014