Mettäterapija Inarissa, osa 2.

Jatkan leiritoiminnasta tässä kirjoituksessani. Leireille porukka valikoituu pääsääntöisesti pitämieni äijäryhmien kävijöistä. Tämä sen vuoksi kun ollaan tultu siellä ryhmätoiminnassa tutuiksi, ja siellä myös selvitellään asiakkaan terveydentilaa ja kaikkea muutakin perus-sairaudet jne. Leireille osallistuvilla on herrasmies sopimus siitä että mitä leirillä tapahtuu ja mitä siellä puhutaan. Työntekijöitä sitoo luonnollisesti salassapitovelvollisuus joka on lakiin kirjoitettu.

Leireille et tarvitse mukaan mitään muuta kuin henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniavälineet. Leirien ja äijäryhmien välillä teen sovitusti myös kotikäyntejä, tai sitten voidaan sopia viikoittainen tapaaminen johonkin muualle.
Tapaamisten tarkoitus on kartoittaa keskustelun myötä miten arki sujuu ja onko tarvetta vaikkapa virastoasioinnin avulle.

Olen usein ottanut malliksi sirkuksen narunveto kojun, siinä on nippu naruja ja kun jostain vetää niin aina päässä on jotakin, eli tyhjiä naruja ei ole olemassa. Jos jokin asia askarruttaa niin käymme sen yhdessä läpi ja koitamme etsiä siihen järkevän ratkaisun.

Kaiken muun toiminnan lisäksi järjestän kohtaamisia kunnan laavuilla. Sinne saa periaatteessa tulla kuka vain jutustelemaan ja kahvistelemaan. Näitä olen järjestänyt sulan maan aikana Sevettijärvellä, Nellimissä, Inarissa, Ivalossa ja aikomus mennä myös Karigasniemeen ja Utsjoelle. Näissä kohtaamisissa voi joskus olla mukana joku muukin vaikkapa kunnan sosiaalityöntekijä. Tilaisuudet ovat päihteettömiä kuten kaikki muukin touhu.

Asiakkuudet vaihtelevat koska tämähän on vapaaehtoista toimintaa. Leiriporukoiden kanssa teemme sitovan sopimuksen toimintaan osallistumisesta paperille vuodeksi kerrallaan.

Jos kiinnostuit tai sinulla on joku läheinen joka tarvitsee apua juomisen vähentämiseen tai jopa lopettamiseen niin ole yhteydessä. Kun puhutaan alkoholismista niin puhutaan vääjäämättä kuolemaan johtavasta sairaudesta. Yksin sen hoito ei kuitenkaan onnistu.

Tero Hakovirta
Päihdetyöntekijä Inari
+358 40 156 3357