Oli vanhustenviikko…

Viime viikko oli valtakunnallinen vanhustenviikko, jonka teemana oli ”Tulevaisuutta rakentamaan”. Suomessahan on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisellä viikolla vanhustenpäivää ja -viikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota vanhenemiseen, vanhuksiin ja heitä koskeviin asioihin sekä vanhusten asemaan yhteiskunnassa.

SámiSoster on vuosittain huomioinut toiminnassaan teemaviikon ja järjestänyt mm. vanhustenviikon juhlan. Viime viikolla tuo juhlaseminaari ja ruokailu järjestettiin Utsjoella. Muittohallat- projekti on osa RAY:n Eloisa ikä- ohjelmaa, juhlaseminaari lähetettiin livenä Bambuserin kautta. Seminaarin tallenteen pystyt katsomaan kokonaisuudessaan osoitteesta: http://bambuser.com/v/5839768

Reija Heinola
Tulevaisuutta rakentamaan Eloisa Ikä- verkostossa, ohjelmapäällikkö Reija Heinola, Vanhustyön keskusliitto

 

Seminaarin teemalla ”Muistisairaan turvallisen tulevaisuuden rakentaminen” halusimme erityisesti nostaa esille muistisairaiden arjen haasteita, muistisairauksiin liittyvää tietoa ja erilaisten palvelujen kehittämisen tarvetta. Osaltaan valintaan vaikutti myös Utsjoella toimiva Muittohallat –hanke ja sen esiin nostamat asiat.

Muistisairaudet ovat eräs tärkeimmistä ikäihmisten kotona selviytymistä estävistä tekijöistä. Muistisairaus koskettaa meitä jokaista joko suoraan tai välillisesti. Vaikkei omassa muistissa olisikaan vikaa, voi lähipiirissä olla muistisairas ihminen. Muistin huononeminen nostaa esille monia kysymyksiä: onko unohtelu normaalia, pitäisiköhän jo puhua lääkärille tai miten käyttäytyä kun kohtaa tutun ihmisen, joka unohtelee ja sekoittaa aivan päivänselviä asioita. Tärkeää onkin, että jos muistamisen ongelmat huolestuttavat, kannattaa heti ottaa rohkeasti yhteyttä oman kunnan muistihoitajaan tai terveyskeskukseen. Siellä voidaan asiaa selvitellä ja mikäli ilmenee tarvetta, sieltä ohjataan tutkimuksiin.

 

 

Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio
Muistisairaan kohtaaminen, terveydenhoitaja, muistihoitaja Tarja Niittymäki, Suomen muistiasiantuntijat ry

Jokaisen ihmisen onkin hyvä pysähtyä pohtimaan, miten minä haluaisin elämäni järjestettävän, jos en enää itse muista. Kenen haluan huolehtivan asioistani, missä ja miten haluaisin asua, mitä kieltä puhun ja mitä haluan tehdä jne. Kun näitä asioita pohditte, kannattaisi nyt heti kirjoittaa ”elämänkartta kanssakulkijoille avuksi”. Siihen voi kertoa omat tärkeät asiat. Mm. millaiset asiat ja keskustelunaiheen kiinnostavat, mikä on tärkeää elämäni arjessa, mitä tykkään syödä ja mitä en pistä suuhuni lainkaan, haluaisinko laulaa ja mikä on mielimusiikkiani, onko liikkuminen intohimoni vai tykkäänkö vain löhöillä, entäpä käden taidot, ovatko ne minulle tärkeitä. Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa elämänkartta. Sitä tarvitaan siinä vaiheessa, jos muisti heikkenee ja sitten jonkun on vain päätettävä niistäkin asioista. Miksi et tekisi itse nyt kun muistat??

RR
Muittohallat hanke – mitä tuloksia jää Utsjoelle, puheenjohtaja Ristenrauna Magga, SámiSoster ry

 

Tieto muistisairauksista auttaa meitä jokaista muistisairaan arjen tukemisessa ja rinnalla kulkemisessa ja oman muistin huollosta. Kannustankin jokaista hankkimaan tietoa muistiasioista, tekemään muistin kannalta hyviä valintoja sekä pitämään huolta omasta muististaan.

 

 

 

riitta Matero
Perustietoa muistisairauksista, geriatri Riitta Matero
kakku
Hyvää Valtakunnallista vanhustenviikkoa!

 

 

 

 

Muistutellaan toivottavat Ristenrauna ja Marketta 13.10.2015