SámiSoster vastaanotti Euroopan kansalainen-palkinnon Brysselissä – Palkinto antaa voimaa tehdä vielä enemmän saamelaisten hyvinvoinnin eteen

SámiSoster ry vastaanotti virallisesti 11.10.2017 Brysselissä Euroopan kansalainen-palkinnon. SámiSoster ry:lle myönnettiin kesäkuussa Euroopan kansalainen -palkinto poikkeuksellisen merkittävistä saavutuksista sosiaali- ja terveysalalla.

Palkinnon vastaanottivat Brysselissä SámiSosterin toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga ja puheenjohtaja Pekka Aikio. Juhlallisuuksien jälkeen Magga oli liikuttunut.

-Lämmitti sydäntä kuulla kuinka tärkeätä työtä järjestömme tekee, se merkitsee meille paljon. Palkintoa ei myönnetä kenelle tahansa, vaan perusteluita arvioidaan tarkasti, sen kuulimme tänään, kertoo Magga.

Palkinto antaa järjestölle ja sen työntekijöille motivaatiota tehdä vielä enemmän töitä saamelaisten hyvinvoinnin eteen, kuvailee Magga.

-Palkinnon voimin voimme alkaa suunnittelemaan miten voisimme vielä enemmän tehdä ja saada enemmän toimintoja käyntiin.

palkinnon luovutus
SámiSosterin puheenjohtaja Pekka Aikio ja toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga vastaanottivat palkinnon Brysselissæ 11.10.2017.

Sirpa Pietikäinen: SámiSoster tekee tärkeää työtä saamelaisten hyvinvoinnin eteen

Euroopan kansalainen -palkinto myönnettiin SámiSoster järjestölle jo kesäkuussa, virallinen palkintojuhla pidettiin 11.10.2017 Brysselissä. SámiSoster ry:lle palkintoa ehdotti europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka oli vaikuttunut varsinkin Muittohallat-hankkeen saavutuksista. Muittohallat-hankkeen päämääränä on tukea ja edistää saamelaisten muistisairaiden kokonaisvaltaista toimintakykyä ja vireyttä, hankkeen lähtökohtana on saamen kieli ja kulttuuri. Pietikäinen twiittasikin palkintojuhlasta, että SámiSoster tekee tärkeää työtä saamelaisten hyvinvoinnin eteen.

Palkinnon perusteena ovat valtionrajojen yli tapahtuvaa yhteistyötä edistävät toimet ja esimerkiksi maidenvälinen kulttuuriyhteistyö, joka vahvistaa Eurooppa-henkeä. Palkinto myönnetään niille, jotka ovat toiminnallaan saavuttaneet erityisen merkittäviä tuloksia.

Palkinnon sai koko Euroopna unionissa 50 ihmistä, järjestöä tai ryhmää. Suomessa ainoa palkinnonsaaja tänä vuonna on SámiSoster ry.

palkintokyltti
Palkinto myönnetään niille, jotka ovat toiminnallaan saavuttaneet erityisen merkittäviä tuloksia.

Ei pelkkää juhlaa, vaan työtä saamelaisten oikeuksien vahvistamiseksi

SámiSoster ry:n toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga kertoo, että Brysselin matkan yhteydessä tarkoitus on pyrkiä edistämään entisestään saamelaisten palveluja ja oikeuksia. Matkalle on sovittu useita korkean tason tapaamisia kuten esimerkiksi Euroopan oikeusasiamiehen tapaaminen.

SámiSosterin toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga ja puheenjohtaja Pekka Aikio tapaavat myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen.

-Tällä hetkellä tilanne on se, etteivät europarlamentaarikot tiedä miten mikäkin päätös vaikuttaa saamelaisten elämään, eivätkä saamelaiset tiedä mitä meitä koskettavia päätöksiä milloinkin tehdään. Tiedon tulisi kulkea systemaattisesti ja luonnollisesti kumpaankin suuntaan, sanoo Magga.

-Tämä asia tuli esiin myös juhlaillallisella. Europarlamentaarikot ja päätöksiä valmistelevat virkamiehet eivät löydä helposti tietoa päätösten vaikutuksista saamelaisiin. Tässä kohtaa olisi parantamisen varaa.

-Keskusteluissa tulemme myös ottamaan esille sen mihin saamelaisasiat sijoittuvat EU-politiikassa. Niiden kuuluisi kuulua sisäpolitiikkaan, koska olemme EU:n ainoa alkuperäiskansa ja se tulisi näkyä EU-politiikassa.

kaikki palkinnonsaajat
Palkinnon sai koko Euroopna unionissa 50 ihmistä, järjestöä tai ryhmää. Suomessa ainoa palkinnonsaaja tänä vuonna on SámiSoster ry.