Toimintaa ikäihmisille ja Valtakunnallinen vanhustenviikko

Viikko 41 on tämän vuoden valtakunnallinen vanhusten viikko.

Tämän vuoden teemana on: Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.

Meillä täällä Enontekiöllä on huomioitu vanhusten viikko jo useana vuonna. Viikkoa on vietetty vuosien varrella mm. kansalaistapaamisten merkeissä, on jumpattu, paistettu makkaraa ja kahvisteltu ulkona, vanhoja esineitäkin on tunnistettu ja osa on jäänyt tunnistamatta. Jo perinteeksi on muodostunut ruokailu ja siihen liittyvä juhla. Tänä vuonna ruokailu järjestettiin sunnuntaina 5.10. ja saman päivän iltana oli saamenkielinen hengellisen musiikin konsertti Enontekiön kirkossa. Ruokailuun osallistui tänä vuonna n. . 85 henkilöä, ja konsertissa oli 115 henkilöä. Myös Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi oli läsnä konsertissa.

WP_20141005_007
Leena valmistaa ruokaa vanhustenviikon ruokailuun Enontekiön seurakuntatalolla
WP_20141005_008
Vanhustenviikon ruokailu
altAluQDUbSrNlUfRE2_AVfVvM4cF6RxP9Gmthi77EhceYm
Kirkkokonsertti Sámi sálmmat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järjestimme ruokailuun ja konserttiin kuljetuksen kaikille halukkaille Enontekiön alueelta. Konsertti ja ruokailu olivat ilmaisia osanottajille.

SámiSoster ry:n Birgen ruovttus – Pärjään kotona – toiminta on järjestänyt ikäihmisten kerhoja jo vuodesta 2006 yhteistyössä Enontekiön seurakunnan ja kunnan kanssa. Näissä tapaamisissa on monesti noussut esille mm. ikäihmisten ja vanhusten yksinäisyys, elinolot kotona ja laitoksissa, ja monet monet muut ikäihmisiä koskevat asiat. Asioista on keskusteltu niin paikallistasoisesti kun valtakunnallisestikin. Ja onneksemme olemme saaneet todeta, että meillä täällä pohjoisessa on asiat vielä suhteellisen hyvin. Laitoksissa on riittävästi henkilökuntaa, kotipalvelua tarjotaan joka kylään, naapuriverkostot kylillä toimivat kiitettävästi, muutamia asioita mainitakseni. Mutta aina löytyy myös parannettavaa.

altArzy_lncVEPzLoWXCrZmDj0FC61e53Rzu0hluJCXwDsb
Kahvistelua ja makkaran paistoa kodalla

Toisaalta taas tämä työ mitä minä teen, on koettu tarpeelliseksi. Kerhoja on kuvattu mm. viikon kohokohdaksi, henkireiäksi, kerhoissa näkee muita ihmisiä, saa puhua ja kuunnella, on jotakin mitä odottaa joka viikko.

Ikäihmisten kerhot kokoontuvat viikoittain Hetassa, Peltovuomassa, Karesuvannossa ja tämän vuoden alusta olemme aloittaneet myös Palojoensuussa. Omien laskelmien mukaan tavoitamme n. 35 – 40 ikäihmistä viikossa, mutta mukaan kyllä mahtuu enemmänkin väkeä. Ikärajaa ei ole, jokainen meistä on jonkin ikäinen ihminen!

Kerhojen aikataulut löytyvät mm. Enontekiön Sanomien muistilappupalstalta, seurakunnan ilmoituksista ja SámiSoster ry:n nettisivuilta.

 

Jos mieleesi nousee kehittämisehdotuksia tai haluat jutella ikäihmisiä koskevista asioista, ota rohkeasti yhteyttä. Minut löytää kunnan virastotalolta toisesta kerroksesta, nk. hallinnon käytävältä, tai puhelimella numerosta 040 742 8525

terveisin,

Leena 9.10.2014