Vahvuus varttitunnista – vahvuuden varttivuodeksi

Ikäinstituutti käynnisti valtakunnallisesti maaliskuun alussa vahvuusvarttituokioiden pitämisen ryhmissä. Muistelupiireissä olimme aikaisina lintuina ja istahdimme vahvuusvartin teeman äärelle kahdessa ryhmäkokoontumisessa.

Pohdinta omista luonteenpiirteistä vahvuuden näkökulmasta tuntui vaivalloiselta ja kuulosti itsekehuskelulta ja porukassa oltaisiinkiin päinvastoin oltu helpommin lähestymässä luonteenheikkouksia. Vikoja on kuulemma helpompi löytää kuin vahvuuksia. Tällä kertaa ei kuitenkaan annettu vioille minuutinkaan sijaa. Nyt oltiin hyvien ja kantavien voimien äärellä.

Vinkkivihkosessa oli kolmisenkymmentä vahvuussanaa, kirpun kokoisella kirjoituksella. Kirjoitin vastaavat sanat neliön paperille kissakokoisilla kirjaimilla, jolloin ei voinut vedota silmälasien kotiin jäämiseenkään.

Tutustumismatka ikiomiin vahvuuksiin tuntui vieraalta ja niinpä virittäydyimme nostamaan mieltä Mistä tunnet sä ystävän ja En päivääkään vaihtaisi pois – lauluilla. Siinä alkoi kerä kehkeytyä, kun sai ensin kehaista vieruskaverin hyviä piirteitä. Pikkuhiljaa se positiivisten muistojen ja vahvuuksien kerä alkoi avautua. Uskallus itseen myönteisesti katsoen lisääntyi jokaisen ääneen sanotun sanan jälkeen.

Myönteisesti itsestä puhutut sanat koskettivat lempeästi. Pelkkien sanojen lisäksi mukaan tulivat myös tarinat, milloin erityisesti jotakin ominaisuutta on kehitetty ja tarvittu elämän polulla ja mikä on kantanut eteenpäin. Tarinoille annettiin sijaa ja jokainen kertoja sai riittävästi aikaa olla se vahva ihminen.

Näistä vahvuusvaraston sanoista tarinoita nostettiin: luottavaisuus, oppimishalu, toiveikkuus, uteliaisuus, myönteisyys, avarakatseisuus, sosiaalisuus, joustavuus, luovuus, huumorintaju, aitous, myötätuntoisuus, kärsivällisyys, ystävällisyys, itsenäisyys, energisyys, herkkyys, oikeudenmukaisuus, kannustavuus, sinnikkyys, kilpailullisuus, johdonmukaisuus, määrätietoisuus, käytännöllisyys, aikaansaavuus, rauhallisuus ja harkitsevuus.

Näiden vahvojen sanojen virittäessä tunnelmaa kannustavuuteen ja elämänmyönteisyyteen vierähtikin kolme varttia ja aikomus on jatkaa hyviä tarinoita seuraavan kerran tavatessa. ”Harvoinpa sitä on tullut kehuttua itseä kolmessa vartissa näin monella sanalla, mutta sepä kannatti.”

Yhteenvetona todettiin, että kyllä noita luonteenvahvuuksia on välttämättä jokaisessa; ilman niitä ei oltaisi tähän ikään päästy ja näinkin hyvässä voinnissa. Monet karikot ja vastamäet on vahvuuksilla voitettu.

Koronatapahtumien vuoksi nyt istuskellaan kuin kotosalla, vähimmässä määrin neljännesvuoden, voimme kuitenkin puhelimitse nostaa näitä hyviä ilmaisuja esiin.

Lisää tietoa vahvuusvartista: www.ikaopisto.fi

Kehaise sinäkin itseäsi tänään ja koko neljännesvuoden. Nyt tarvitaan sekä itsemme että toisten tukea.

Muittohallat-Muistutella-toiminta
Sointu Jokiniemi
sointu.jokiniemi@samisoster.fi
040 5611900 keskiviikkoisin olen parhaiten puhelinkuulolla