Buorre boahtteáigi- projektin ohjausryhmän kokoontuminen erämaakylässä Raittijärvellä

259Projektin alkuvaiheessa on valittu projektityötä tukemaan ohjausryhmä, johon kuuluu SámiSoster ry:stä puheenjohtaja Ristenrauna Magga, Suomen porosaamelaiset yhdistyksestä kaksi jäsentä Pekka Aikio Lapin palkiskunnasta ja Per-Oula Juuso Käsivarren paliskunnasta. Työhyvinvointiyhdyshenkilöt (tyhyt) Käsivarren paliskunnasta Leena Palojärvi, Sallivaaran paliskunnasta Anne Näkkäläjärvi, Näkkälän paliskunnasta Birgitta Eira. Enontekiön kunnan saamenkielinen sosiaalityöntekijä Anne-Maria Näkkäläjärvi ja Muonion ja Enontekiön terveydenhuollon kuntayhtymän työterveyshoitaja / saamenkielinen terveydenhoitaja Pauliina Näkkäläjärvi. Lisäksi oli Raittijärvellä mukana Melan asiamies Nina Maarit West Hammastunturin paliskunnasta.

 

Tämän projektin kaltaista toimintaa ei ole aikaisemmin tehty, joten ohjausryhmän tuki on ollut hyväksi poronhoitajien hyvinvoinnin edistämisessä. Olemme yhdessä kokoontuneet useampaan kertaan keskustelemaan, miten tukea poronhoitajia heidän oman hyvinvoinnin lisäämisessä ja miettineet monia eri vaihtoehtoja toteuttaa Buorre boahtteáigi – projektia poronhoitajien eduksi.

211223Järjestimme ohjausryhmän kokousmatkan minun kotikylääni Raittijärvelle tunturi maisemien ihanaan avaruuteen, jossa ajatuksetkin selkenevät ja kaikki poronhoitoon liittyvä tuntuu niin helpolta ja oikealta.

Aamun koittaessa valmistin lihakeiton pitkämatkalaisille valmiiksi ja sen jälkeen lähdin hakemaan ohjausryhmän jäsenet neljänkymmenen kilometrin päästä moottorikelkalla heidän saapuessa autoilla Saarikoskelle. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, mittarilukemat oli pakkasen puolella ja porukan kohtaaminen Saarikoskella oli mukavaa. Siinä tavaroita pakatessa keskustelimme niitä näitä ja niin kahdella moottorikelkalla lähdimme takaisin Raittijärvelle.

Minun ajaessa etumaisella kelkalla johdatin porukkaa niin tuttua keinoa minulle ja porukan pyöritellessä päitään ja yrittäen nähdä kaiken mahdollisen mitä reitin varrella oli. Saavuimme minulle rakkaisiin tunturimaisemiin ja lähdimme ylittämään Virninselkää, puutonta ja kaunista, valkoista lumenpeittämää tunturia, jossa on mahdoton nähdä mikä on maata ja mistä alkaa taivas.  Pysähtelimme välillä kuvamaan kauniita pohjoisen tuntureita ja silloin kuulin huokauksia porukasta, on täällä kaunista ja siihen minun on niin helppo yhtyä, kun sitä se on.

243Raittijärvelle päästyämme oli aika aloittaa Buorre boahtteáigi -projektin toimintamallin suunnittelu ja toiminnan tarkasteleminen, jossa ohjausryhmän jäsenten kommentteja ja kehitystarpeita keskusteltiin auki.

Aamulla herättyämme jatkoimme vuonna 2014 kirjoitetun Swot-analyysin täydentämistä ja muokkausta. Swot-analyysissä tarkastellaan vahvuudet, heikkoudet, uhat, mahdollisuudet. Totesimme tarkasteltuamme analyysiä, niin projektissa on tapahtunut paljon asioita ja on myös ollut vaikutusta joihinkin poronhoitajiin. Projekti on toteutunut suunnitelmien mukaisesti ja on kuitenkin tavoitettu paljon poronhoitajia.

Ennen kotiinlähtöä meidän kanssa kävi keskustelemassa pari vanhempaa poronhoitajaa ja juttutuokio oli antoisa ja hyvä, siitä kiitos heille.

 

260Liikkuen vireyttä kevääseen!

Saara Ketola