Hiihtoloman viettoa Ylläksellä ” Meidän perheen loma”

Kevät on kaunista aikaa viettää lomaa ja sitä on mahdollisuus viettää missä vain. Tänä vuonna koulujen hiihtolomaviikolle oli saamelaisperheillä mahdollisuus viettää lomaa Ylläksellä. Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry järjestää ” meidän perheen loman” yhteistyössä SámiSoster ry:n kanssa. Tälle lomalle osallistui yhteensä seitsemän saamelaista perhettä lapsineen.

Hiihtokuva

Asuimme vajaan viikon hotelli Ylläsrinne -nimisessä paikassa ja saimme nauttia hotellin antimista ja hiihtää mielin määrin, koska latuja tällä paikalla oli yli kolmesataa kilometriä. Hiihtoladut olivat todella hyvässä kunnossa ja aina viiden kilometrin välein oli lepopaikka. Lasketteluun oli myös mahdollisuus, ja rinteiden lukumäärää en tarkalleen tiedä, mutta niitä oli paljon.

Lapsille oli hotellin viereen laitettu pulkkamäki, josta oli turvallista laskea pulkalla tai liukurilla ja siinä kyllä tulikin aikaa vietettyä ja hauskaa oli. Pulkkamäen läheisyydessä oli suopunginheitto mahdollisuus, jossa muutama kävi koettamassa heittotaitoa. Tälle lomalle lapsille oli järjestetty ohjattua toimintaa, ja sen lisäksi toimin saamenkielisenä lastenohjaajana, jotta vanhemmat saivat omaa aikaa, vaikka laduilla hiihdellen.

Pulkkamäki
Lapsilla oli mukavaa pulkkamäessä
suopunki
Suopunginheittoa

 

SámiSoster ry:n työtekijänä, kuten aikaisemminkin, minun tehtävänä oli järjestää perheille saamelaiskulttuuria ja kieltä tukevaa toimintaa. Järjestin perheille duodji-työpajan, jossa neuloimme avaimenperiä sisnasta ja koristelimme sen hervanauhoilla. Käsityöpajassa on niin luontevaa käyttää omaa äidinkieltään käsitöitä tehdessä, niinpä me juttelimme saamenkielellä ja kuuntelimme lasten saamenkielisiä lauluja ja vähän innostuimme itsekin välillä laulamaan.

 

 

Käsityö 2
Lomalaisilla oli mahdollisuus käsitöiden tekemiseen
Käsityö
Näin hienoja avaimenperiä lomalaiset tekivät
Karaoke
Lasten karaoke

 

Kahtena iltana oli mahdollisuus osallistua lasten karaokeiltaan ja meidän omasta porukasta löytyi myös todella taitavia laulajia. Tietenkin lapset olisivat innostuneet laulamaan enemmänkin, mutta ei löytynyt saamenkielisiä lastenlauluja ja niinpä jouduimme tyytymään kuuntelijoiden osaan, mutta kuitenkin meillä oli todella hauskaa kuunnella taitavien lasten laulamista.

 

Kiitokset kaikille perheille hyvin onnistuneesta lomasta, ja nauttikaa keväästä ulkona liikkuen.

Aurinkoisin kevät terveisin ja hangilla hiihtäen

Enontekiöllä 20.3.2015

Saara