Syyslomaviikolla 42 on järjestetty ”meidän perheen loma” Kalajoella

Tämä oli jo toinen kerta kun Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry ja SámiSoster ry järjesti yhteistyössä saamelaisille lapsiperheille viikonmittaisen perheloman. Lomalle perheiden valinta tapahtui Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n toimesta ja SámiSoster ry puolestaan vastasi saamenkielisistä ohjaajasta ja lastenhoitoon palkatusta nuoresta, jotka olivat koko viikon perhelomalla mukana perheiden tukena ja saamenkielen ja kulttuurin vahvistajina. Perhelomalle oli varattu paikat kymmenelle saamelaisperheelle, joista molemmat tai toinen vanhemmista on saamelainen. Tällä kertaa ”meidän perheen lomalle” osallistui yhteensä viisi perhettä, Enontekiöltä, Inarista, Ivalosta ja Haukiputaalta.Loman viettopaikaksi oli valittu Kalajoen Kylpylähotelli Sani Oy.

Marianne
Marianne Ketola oli SámiSoster ry:n puolesta mukana saamenkielisenä ohjaajana

 

 

 

 

 

 

 

 

Loman aikana meillä oli kylpylässä allas- ja saunaosasto sekä hotellin WelMed-kuntosali vapaasti käytössä. Kylpylän palveluja käytettiin aktiivisesti ja lapset viihtyivät erityisesti vedessä pulikoitaessa. Lisäksi kaikilla oli mahdollisuus käyttää Day Spa hoito-osastoa ja parturi-kampaamon palveluja omin kustannuksin.

Perheille oli järjestetty erilaisia leikkejä ulkosalla ja lapsille omia leikkituokioita, jotta vanhemmat pääsivät osallistumaan vain vanhemmille tarkoitettuihin luentoihin. Ja mikä mukavinta me pääsimme kodassa paistamaan makkaraa, ja sehän oli jo meille entuudestaan niin tuttua ja nautinnollista.

Kalajoki 4Polku

V__8A44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahtena iltapäivänä vietimme saamenkielistä käsityöpajaa SámiSoster ry:n järjestämänä, jossa valmistettiin poron nahasta( sisnasta) risku – heijastimia. Työpajatyyppisessä yhteisessä illanvietossa oli halukkailla mahdollisuus itse suunnitella ja tehdä heijastimet valmiiksi, tai vain tulla keskustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia muiden perheiden kanssa sekä nauttimaan kahvikupposesta.

Kalajoki 7
Riskuheijastimen askartelua
Kalajoki 1
Kalajoen rantaa

 

Tämänkertaisen lomapaikan, Kalajoen Kylpylähotelli Sani Oy:n perheet kokivat olevan liian kaukana täältä pohjoisesta katsottuna, meille pohjoisen perheille Rovaniemi olisi sopivan matkan päässä ja ”shoppailunkin” voisi siellä hoitaa.

Ruoka oli monipuolista ja hyvää, ja sitä oli riittävästi ja hotellihuoneet olivat siistit ja hotelli oli todella rauhallinen, perheystävällinen paikka. Ulkoilu mahdollisuudet olivat erinomaiset. Pitkospuita oli rakennettu monta kilometriä, joissa oli mahdollisuus kävellä, juosta, käydä vaunulla lenkillä tai jopa pyöräillä. Merenrannalla käveleminen oli kokemus sinänsä, verrattavissa tunturien tuomaan avaruuteen ja vapauteen ja kuitenkin niin erilainen.

Kalajoen perhelomasta sain perheiltä hyvää palautetta, ja he olivat hyvin tyytyväisiä perhelomaan kokonaisuudessaan, kun he pääsivät tutustumaan uusiin, mukaviin ihmisiin ja lapset ystävystyivät toisten lasten kanssa. Kuten yhdessä palautteessa kerrottiin, jos lapset viihtyvät hyvin, aikuisetkin viihtyvät. Järjestäville tahoille terveisiä: saamelaiset lapsiperheet tarvitsevat tällaisia kohtaamispaikkoja, missä tavataan muita saamelaisia lapsiperheitä saamelaisalueelta ja sen ulkopuolelta ja tärkeimpänä asiana, sellainen missä voidaan käyttää saamenkieltä. Meillä oli mukavaa, ja aika kului nopeasti ja tekemistä paljon ja kuvia vähän..

Hetassa 21.10.2014

Saara