Ympäri Saamenmaan lähdettiin SámiSosterin johdolla, suuntana Ruotsi ja saamelaisten kirkkopäivät

SámiSoster ry järjesti matkan saamelaisten kirkkopäiville Ruotsiin, Arvidsjauriin. Matkaan lähti keskiviikkona melkein 50 ihmistä. Matkalaisia oli mukana niin Nuorgamista, Karesuvannosta kuin Vuotsosta.

Heahtá joavku gáfebottus Pellos. / Hetan porukka kahvipaussilla Pellossa.
Heahtá joavku gáfebottus Pellos. / Hetan porukka kahvipaussilla Pellossa.

Vuotsosta bussiin hypännyt Tuula-Maija Magga-Hetta on kokenut kirkkopäivät kävijä.

-Olen käynyt Jokkmokin ja Inarin kirkkopäivillä. Mo i Ranan kirkkopäiville en valitettavasti päässyt kun se järjestettiin töideni kannalta huonoon aikaan, elokuussa. Jos vain terveenä elän, niin varmasti osallistun myös seuraaville kirkkopäiville, takaa Tuula-Maija.

”Kirkkopäivillä jokaiselle jotain”

Tuula-Maija muistuttaa, että saamelaisten kirkkopäivistä puhuttaessa kysymys ei ole pelkästään seurakuntaelämästä, vaan paljon laajemmasta tapahtumasta.

-Ihmisillä on väärä kuva kirkkopäivistä, siellä on paljon muutakin kuin jumalanpalveluksia. Siellä on niin paljon kulttuuria tarjolla, konsertteja, elokuvia ja vaikka mitä, selittää Tuula-Maija.

Ensimmäinen yöpyminen SámiSosterin matkalla oli Torniossa. Hetasta ja Inarista sinne saavuttiin eri autoilla. Kun viimein koko porukka oli koolla päivällisellä, jutunjuurta riitti.

Viimmat olles joavku lea ovttafáro. / Koko matkaseurue koolla Torniossa.
Viimmat olles joavku lea ovttafáro. / Koko matkaseurue koolla Torniossa.

-On niin mukava tavata tuttuja ja tutustua uusiin, sanovat melkein yhteen ääneen Tuula-Maija ja Maarit-Inga Lörstrand, Ruotsin Kätkäsuvannosta. Maarit-Inga tietää jo minkälaisiin tapahtumiin hän aikoo Arvidsjaurin kirkkopäivillä osallistua.

-Minä tykkään kun ihmiset laulavat saameksi. Ja kaikissa jumalanpalveluksissa on mukava käydä. En ole varma jaksanko iltakonsertteihin osallistua, pohtii Maarit-Inga.

Ja matka, se ei tunnu ollenkaan pitkältä:

-Tuo väli? Se ei ole mikään, kun härjällä ei tarvi ajaa, nauraa Maarit-Inga.

 

 

ruokailu tornio

SámiSosterin järjestämää matkaa voit seurata esimerkiksi instgramista tai SámiSosterin facebook-sivuilta. Instragamista käyttäjämme löytyy tunnuksella @samisoster.

Täältä lisätietoa itse tapahtumasta:

https://www.svenskakyrkan.se/program-for-samiska-kyrkodagar