Suurin osa nykypäivän sairauksista on seurausta ruuan laadusta ja määrästä. Syömme usein liian paljon tyydyttynyttä rasvaa sekä suolaa ja sokeria sisältäviä ruokia. Ruokavalioomme kuuluu liian vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Terveellinen ruokavalio vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kakkostyypin diabetekseen.
Poronliha on ravintoarvoltaan ja energiasisällöltään rikasta. Se sisältää paljon proteiineja ja siinä on enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin sian- ja naudanlihassa. Esim. poronlihan seleenipitoisuudet ovat 5 – 10 kertaa korkeammat kuin naudanlihan ja C-vitamiinia on siinä 4 – 5 kertaa enemmän kuin naudanlihassa.
Poronlihassa rasvapitoisuus on alhainen, koska lihasten ja lihassyiden välissä ei juurikaan ole rasvaa. Poronlihan pinnassa oleva rasva kertoo, että poro on hyväkuntoinen. Poron rasvojen rasvahappokoostumus vastaa ravintorasvoille asetettuja suosituksia. Monityydyttämättömien omega 3 ja omega 6-rasvahappojen suhde poronlihassa on hyvä 1:5.

1. Peruna
2. Kasvikset, marjat ja hedelmät
3. Liha ja kala
4. Maitovalmisteet
5. Rasva
6. Leipä ja viljavalmisteet
Päivittäiseen ruokavalioon valitaan jotakin kaikista ympyrän lohkoista. Ruokavalion monipuolisuus toteutuu, kun ympyrän lohkoista valitaan vaihdellen eri ruoka-aineita.
Hyvä ruokavalio on kokonaisuus. Se syntyy tavallisista, edullisista ruoka-aineista. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei tee ruokavaliosta hyvää tai huonoa. Eri ruoka-aineet täydentävät toisiaan, siksi kannattaa valita monipuolisesti. Syö säännöllisesti ja nauti. Arkipäivän valinnat auttavat jaksamaan. Älä unohda myöskään päivittäistä liikuntaa.
Rytmitä syömisesi
Elimistö tarvitsee ruokaa tasaisin väliajoin, siksi kannattaa syödä 3−4 tunnin välein.
Säännöllinen syöminen pitää verensokeritason tasaisena ja vireyttä yllä. Kun noudattaa säännöllistä ateriarytmiä, on helppo välttää huonoja välipaloja, liian suuria ruoka-annoksia ja iltasyömistä.
Päivittäin on hyvä syödä
• aamiainen
• lounas
• päivällinen
• 1−3 pienehköä välipalaa
• iltapala